Ugrás a tartalomra
BibliaUtahAmerikaHírek

Betiltották a Bibliát Utah egyik iskolakörzetében

Vulgárisnak és erőszakosnak tartotta egy szülő ezért panaszt nyújtott be.

Photo by Aaron Burden / Unsplash

Helybenhagyta vizsgálóbizottság azt a panaszt, mely szerint a keresztény Szentírás vulgáris és erőszakos.

Az Egyesült Államokban több államban is lehetősége van arra a szülőknek, hogy az állami iskolák körzeteinek vezetőinél panasszal éljenek bizonyos dolgok  kapcsán. Például számon kérhetik az iskola vezetőin, hogy mit tanítanak a gyerekeknek, vagy mit nem. Több helyen pedig akár az iskolai könyvtár tartalmába is beleszólhatnak.

Több republikánus vezetésű államban vezetnek be olyan törvényeket, amelyek lehetőséget adnak a szülőknek, hogy kérvényezzék az olyan könyvek használatának mellőzését az iskolákban, melyekhez szerintük a gyerekek még túl fiatalok, vagy világnézetükkel, értékrendjükkel ütköznek.

Általában olyan könyveket akarnak betiltani, amik például a kritikai fajelmélettel (critical race theory, CRT) foglalkoznak, és a fehéreket sok esetben rasszistának állítják be, vagy LMBTQ érzékenyítő anyagot tartalmaznak.

2022-ben a republikánus államban elfogadtak egy olyan törvényt, amely betiltotta a „pornográf vagy illetlen” anyagokat tartalmazó könyveket a kisiskolások számára, melynek következtében egy szülő úgy döntött, hogy ő a Bibliával szemben nyújt be panaszt, egyfajtagúnyolódásként, mert szerinte túl vulgáris, és sok erőszakos jelenetet tartalmaz, amely szerinte árt az általános és középiskolásoknak.

Utah egyik iskolakörzetében ezért azonnali hatállyal kitiltották az alapfokú iskolák könyvtáraiból a Bibliát, melynek következtében az 5 és 11 éves korosztály számára betiltották, de a 11 év feletti korosztály számára továbbra is elérhető marad a Szentírás.

A bizottság döntésével szemben egy szülő egyébként már fellebbezett, Ken Ivory, az állam egyik republikánus képviselője pedig egy közleményben reagált az ügyre.

"a Biblia kihívó olvasmány egy kisgyerek számára, és azt legjobban tanítani és megértetni otthon, családi kötelékben lehet"

– mondta.

Index

Legfrissebb