Ugrás a tartalomra

Beszámoló: így szabadítja fel egy szervezet a rabszolgákat Szudánban

Éjszaka mentik ki őket, hgoy elkerüljék a titkos rendőrséget és a hadsereget.

Mezőgazdasági eszközökkel, kecskével segítik a rabszolgaságból kiszabadult embereket, hogy új életet kezdjenek. Kép forrása: CSI

A keresztényüldözés ellen világszerte küzdő szervezet nemrégiben bejelentette, hogy tavaly 1500 szudáni rabszolga kiszabadításában segített, az elmúlt három évtizedben kiszabadított emberek száma meghaladja a 100 ezret.

Joel Veldkamp, a Christian Solidarity International (CSI) nemzetközi kommunikációs vezetője a CBN Newsnak elmondta, hogy a dél-szudáni keresztényeket és az őshonos vallások követőit sújtották leginkább az elmúlt évtizedekben a veszélyes rabszolga rablások.

És, mint megosztotta, az ügy hátterében álló történelem meglehetősen összetett.

"Ma két ország van - Szudán és Dél-Szudán"

- mondta Veldkamp.

"De az 1980-as és 1990-es években az egész csak egy Szudán nevű ország volt, és ezt az országot egy polgárháború osztotta ketté a többnyire muszlim, arabok által uralt észak és a többnyire keresztény, fekete-afrikai dél között."

Elmondta, hogy az északi muszlim kormány a rabszolgaságot "háborús fegyverként" kezdte használni a déliek ellen, és több tízezer embert ejtett fogságba a 2005-ben véget ért konfliktus során.

Veldkamp szerint még közel 20 évvel később is sok rabszolga "ragadt" a fogságban, fájdalmas és nehéz életet élve.

"A rémálom akkor kezdődött igazán, amikor az elrablások a háború alatt történtek"

- mondta Veldkamp.

"Ezek általában falvak elleni támadások voltak, amelyeket lóháton vagy tevéken utazó fosztogatók hajtottak végre; néha vonatokkal jöttek, és az embereket egy tehervonatba kényszerítették, majd visszavitték őket északra."

Majd így folytatta:

"Sok embert megöltek, sok embert brutálisan bántalmaztak, megpróbálták megtörni az emberek lelkét, mielőtt rabszolgasorba taszították őket".

Veldkamp elmondta, hogy a rabszolgaságból kikerülők később elmesélték a fogságban töltött erőszakkal teli életüket és a "mindennapos terrort", beleértve a szexuális visszaéléseket és azt, hogy megtagadták a rabszolgáktól a keresztény hit gyakorlását.

"Sok fiút, különösen a fiúk közül, arra kényszerítenek, hogy áttérjenek az iszlámra és gyakorolják az iszlámot"

- mondta, és megosztott egy különösen felkavaró történetet a visszaélésekről.

"Az egyik férfi egyszer elszökött ahelyett, hogy elmosogatott volna, ahogy a gazdája akarta, és a gazdája levágta a kisujját."

A CSI azon dolgozik, hogy megpróbálja kiszabadítani azokat, akiknek ilyen nehéz, sőt halálos körülményekkel kell szembenézniük. Veldkamp szervezete egy évtizedekkel ezelőtt létrehozott földalatti hálózaton keresztül segít felszabadítani ezeket a rabszolgákat.

Az egész elmondása szerint akkor kezdődött, amikor kecskekereskedők kapcsolatba kerültek "olyan muszlimokkal, akik körbejárták Észak-Szudánt, hogy embereket gyűjtsenek és elrabolják őket".

A legelterjedtebb módja annak, hogy egy ember megszabaduljon a rabszolgaságból, az, hogy szarvasmarha-vakcinákra cserélik őket. A rabszolgák éjszaka gyalog mennek a határ felé, hogy elkerüljék a titkosrendőrséget és a hadsereget.

"Ez rendkívül veszélyes munka"

- mondta Veldkamp, megjegyezve, hogy az erőfeszítéseket egyébként olyan muszlimok segítik, akik elborzadtak a rabszolgákkal való bánásmódon.

A CSI elkezdett segíteni ennek a hálózatnak a finanszírozásában, felajánlva az oltóanyag megvásárlásához szükséges forrásokat. Miután átlépték a határt Dél-Szudánban, a CSI gondoskodik arról, hogy ezek az egyének orvosi ellátást és forrásokat kapjanak.

"Adunk nekik egy úgynevezett túlélőkészletet, amelyben mezőgazdasági szerszámok, ponyva és egyéb alapvető dolgok vannak"

- mondta Veldkamp, megjegyezve, hogy maga a hálózat helyi szinten működik.

"És minden személynek, aki kijön, adunk egy nőstény kecskét, hogy legyen némi élelmük, vagy esetleg tejet tudjanak előállítani."

(Faithwire)

Legfrissebb