Ugrás a tartalomra

"Nem akarunk áldozati bárányokká válni" - elegük lett a dél-libanoni lakosoknak

Szerintük a sikertelen libanoni politika szégyenletes vereségeket hozott az országnak.

Dél-libanoni határ. - Kép forrása: aa.com

Bechara Boutros al-Rahi, libanoni maronita pátriárka vasárnap felszólalt a Hezbollah és Izrael közötti feszültség eszkalálódása ellen.

A pátriárka állítása szerint a dél-libanoni lakosok azt mondták a maronita egyháznak, hogy nem hajlandók a "halál kultúrájának áldozati bárányaivá" lenni a nyilvánvalóan bírálva a Hezbollah határ menti eszkalációját.

"A déli határ menti falvak lakói fájdalmukat fejezik ki nekünk amiatt, hogy az állam elhagyta őket, és elfelejtkezett a velük szembeni kötelességeiről és felelősségéről."

- mondta al-Rahi vasárnapi prédikációjában.

"Ők, idősek és fiatalok egyaránt átélik a rájuk kényszerített és általuk elutasított háború súlyát, mivel úgy vélik, hogy Libanonnak és a libanoniaknak ehhez semmi közük."

A pátriárka hangsúlyozta, hogy a dél-libanoni lakosok a "a háború pszichológiai nyomása rájuk nehezedik", és hogy a térségben élő gyerekek a konfliktus miatt nem tudnak iskolába járni.

"El lehet képzelni, hogy mekkora kudarc, káosz és szorongás származik ebből a keserű valóságból, és ezek hatással lesznek gyermekeink tanulmányaira és mentális egészségére a jövőben."

- tette hozzá Rahi.

Bechara Boutros al-Rahi, libanoni maronita pátriárka. - Kép forrása: Stmaron.org
"Engedjék meg, hogy hangosan és világosan kimondjam - nem a nemzeti vagy arab ügyek feladása, hanem inkább az önmagammal szembeni őszinteségből -, hogy nem vagyok hajlandó magamat és családtagjaimat túszokká, emberi pajzsokká és áldozati bárányokká tenni a sikertelen libanoni politika és a halál kultúrája miatt, amely csak képzeletbeli győzelmeket és szégyenletes vereségeket hozott országunknak"."

December végén Rahi elutasította az Izrael és a Hamász közötti háború kiterjesztését Dél-Libanonra, mondván:

"Ezt meg kell állítani, és meg kell védeni a libanoni népet, az otthonaikat, mivel még nem sikerült kilábalniuk a libanoni háború katasztrofális eredményeiből. Követeljük a déli városok házai közé telepített rakétakilövők eltávolítását, ami pusztító izraeli válaszlépéseket von maga után".

A pátriárka felszólított mindenkit, hogy "tartsák tiszteletben a Biztonsági Tanács 1701-es határozatát annak minden rendelkezésével együtt Libanon javára".

Rahi a múltban felszólította a libanoni hadsereget, hogy fegyverezze le a Hezbollahot és vegye vissza az ellenőrzést Dél-Libanon felett.

Legfrissebb