Ugrás a tartalomra

Ben-Gvir: A zsióknak fel kell menniük a Templom-Hegyre

"Arra viszont nem bátorítom őket, hogy pészachiáldozatot vigyenek magukkal”

Photo by Raimond Klavins / Unsplash

Rabbi Schmuel Rabinowitz, a Nyugati Fal, és a Jeruzsálemben található szent helyek rabbija a Nyugati Fal Alapítvánnyal igyekezett megakadályozni, hogy a templom-hegyi aktivisták áldozatot vigyenek a szent helyre pészach ünnepének előestéjén.

A Templom-hegy a judaizmus első, és az iszlám harmadik legszentebb helye, ahol két templom is állt. A Salamon király által épített Első Templomot i. e. 586-ban, a Második Templomot pedig i. sz. 70-ben rombolták le ugyanezen a helyen.

A zsidóknak a Tóra törvényei szerint kötelező lenne áldozatot hozniuk, azonban a legtöbb rabbi szerint biztonsági okokból ez jelenleg nem kivitelezhető.

A ,,Returning to the Mount” (Visszatérés a Hegyre) mozgalom húszezer shekel, azaz közel kétmillió forint támogatást ajánlott fel annak, akinek mégis sikerülne áldoznia. A pénzjutalmat minden évben felajánlják, azonban ez eddig senkinek nem sikerült. Rafael Morrist, a mozgalom vezetőjét hétfőn megelőző intézkedésként őrizetbe vették – tette közzé az izraeli rendőrség, majd másnap két izraelit is letartóztattak, amiért egy kecskét találtak náluk Jeruzsálem óvárosában.

Morrist már tavaly is letartóztatták hasonló okokból, és 2016 széder estéjét is börtönben töltötte, amiért megpróbált becsempészni egy kecskét az óvárosba.

’’Az arabok mindenre erőszakkal és terrorral reagálnak, amelyet a zsidók Izrael földjére nézve tesznek. Ez soha nem volt, és soha nem is lehet kifogás arra, hogy büszke zsidóként élhessünk a földünkön. A rendőröknek nem megállítania, hanem védelmeznie, és segítenie kellene bennünket, hogy fel tudjuk vinni az áldozatunkat. Ez lenne az ő igazi feladatuk. „

-mondta.

’’A zsidóknak fel kell menniük a Templom-Hegyre, arra viszont nem bátorítom őket, hogy pészachiáldozatot vigyenek magukkal.”

- mondta Itamar Ben-Gvir, Izrael nemzetbiztonsági minisztere.

(WIN)

Legfrissebb