Ugrás a tartalomra

Belgium betiltotta a "konverziós terápiákat"

Photo by chris robert / Unsplash

Belgium betiltja az olyan terápiákat, amelyek célja, hogy megváltoztassák vagy elnyomják valakinek a szexuális irányultságát, nemi identitását vagy nemi kifejezésmódját.

Aki megszegi az úgynevezett konverziós terápiák tilalmát, az egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetést vagy 300 euróig terjedő pénzbírságot kockáztat. Az átalakító terápia javaslata vagy ösztönzése szintén büntetendő.

"Ez a tilalom erőteljes tett az áldozatok védelmében a szimbolikus, pszichológiai és néha még fizikai erőszak ellen"

- mondta Sarah Schlitz, az Egyenlő Esélyekért felelős államtitkár. Szerinte a tilalom a társadalom többi része számára is azt jelzi, hogy "nem szabad kezelni azokat, akik nem betegek".

A tiltást javasló országokban egyes keresztények aggódnak amiatt, hogy ez korlátozza a vallásszabadságot. Attól tartanak, hogy a homoszexuálisokért való imádkozás vagy a velük szexuális orientációjukról való beszélgetés is illegálissá válik.

Dr. Joseph Nicolosi, a Reintegratív Terápiás Szövetség alapítója azt állítja hogy a szexualitás mindkét irányban változhat. Egy Heteknek adott interjúban elmondta: az általa alkalmazott módszer azonban pont attól egyedülálló, hogy elsődleges célja nem ez, hanem a mélyebb traumák feldolgozása.

(CNE)

Legfrissebb