Ugrás a tartalomra

Beleszólhat a mesterséges intelligencia az amerikai választásokba?

Egy elnökjelöltről generált chatbot beszélgetett valós időben az emberekkel.

Kép forrása : Samantha Wong; Adobe Stock

Az Open AI letiltotta egy demokrata képviselő, Dean Phillips fejlesztői fiókját, mert megsértette a Chat GPT politikai célú feéhasználására vonatkozó szabályokat. - számol be a Business Insider.

Péntek este az Open AI felfüggesztette a Dean.Bot fejlesztőjét, aki egy ChatGPT alapú chatbotot hozott létre a minnesota-i képviselő, Dean Phillips 2024-es elnökválasztási kampányának támogatására.

A Dean.Bot a mesterséges intelligencia segítségével generálta Dean Phillips képét és hangját, így valós időben tudott beszélgetni a választópolgárokkal.

Az egyik kérdés például az volt, hogy miért nem kellene a demokratáknak a hivatalban lévő elnök, Joe Biden mögé állniuk a 2024-es választásokon.

"Bár tisztelem Biden elnököt, az adatok és az amerikaiakkal országszerte folytatott beszélgetések azt jelzik, hogy erős a vágy a változásra"

- válaszolta a képviselő mesterséges intelligencia alapú másolata.

Phillips 2019 óta képviseli Minnesotát, és tavaly októberben döntött úgy, hogy kihívja Biden-t a 2024-es elnökválasztáson.

Dean Phillips, amerikai demokrata képviselő és elnökjelölt. Kép forrása : AP Photo/Charles Krupa

A Dean.bot létrehozását a We Deserve Better nevű Super PAC finanszírozta - számolt be a WaPo. A PAC ezután a Delphi nevű mesterséges intelligencia-fejlesztő céggel működött együtt a bot megépítésében. A Delphi fiókját pénteken késő este felfüggesztették a politikai szabályok megsértése miatt, éppen egy nappal azután, hogy a Washngton Post írt a Dean.Bot létrehozásáról.

Az OpenAI a hónap elején új szabályokat jelentett be, amelyek megakadályozzák, hogy a fejlesztők politikai kampányra vagy lobbizásra szánt alkalmazásokat hozzanak létre a ChatGPT szoftverét használva.

Úgy tűnik, hogy nem a Dean.Bot lesz az utolsó ilyen mesterséges intelligencia alapú alkalmazás, amelyet a 2024-es választási évben láthatunk. A The Hill beszámolója szerint a Google és a Meta is olyan irányelveket dolgozott ki, amelyek megkövetelik a politikusoktól és a lobbistáktól, hogy a generatív MI által létrehozott tartalmakat jelöljék meg a kampányhoz kapcsolódó anyagokban, hogy kiküszöböljék az úgy nevezett "deepfake" anyagokat, amelyekkel akár félre is vezethetik az embereket.

Az outlet arról számolt be, hogy több törvényhozó, köztük Amy Klobuchar és Susan Collins szenátor is kongresszusi javaslatokat nyújtott be a mesterséges intelligencia reklámokban való felhasználásának kezelésére, de időbe telhet, míg ezek az intézkedések érvénybe lépnek.

A Morgan Freeman-ről alkotott, úgy nevezett deepfake videó, amelyet mesterséges intelligencia segítségével generáltak.

Legfrissebb