Ugrás a tartalomra

Beleroppan az EU egy Kína elleni gazdasági háborúba? - Salát Gergely

A Világnézet legfrissebb adásában Salát Gergellyel beszéltünk Kínáról.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Salát Gergely Kína kutatóval, a Magyar Külügyi Intézet munkatársával beszélgettünk a legaktuálisabb Kínával kapcsolatos hírekről, így az elektromos autókra kivetett európai vámokról is.

EU és Kína közötti gazdasági konfliktus

Az EU gazdasági háborúba bocsátkozása Kínával szakértőnk szerint veszélyes lehet, mivel Kína vezető szerepet tölt be az elektromobilitásban és a zöld energiák piacán, ahol Európa lemaradt.

"Óriási bajban van az európai ipar, megkésve próbálják szurkálni a kínaiakat, mint hogyha éppen ezt hiányozna most az EU-nak, hogy egy kereskedelmi háborúban is belemenjünk a kínaiakkal."

- fejtette ki Salát Gergely.

Ausztrália példája

Ausztrália példája figyelmeztetés lehet az EU számára, mivel a Kína elleni szankciók súlyos gazdasági következményekkel jártak az ausztrál gazdaságra nézve.

"Ausztrália eléggé megégette magát, amikor beleállt az amerikai retorikai harcba Kína ellen."

- részletezte Salát Gergely.

Kína globális kapcsolatai

Kína jelentős stratégiai partnerként kezeli Oroszországot, és továbbra is fenntartja ezt a kapcsolatot az ukrajnai háború ellenére is, mivel nem szeretné, hogy Oroszország elbukjon.

"Pontosan tudják, hogyha Oroszország elbukik, akkor a következő célpont Kína lenne."

- emelte ki Salát Gergely.

Emellett Kína Tajvanra vonatkozó politikája is feszült, de nem kíván atomháborúba bocsátkozni, mivel Tajvan visszatérése a Kínai Népköztársaság részeként fontos cél számukra. Továbbá Kína jelentős befektetéseket eszközöl Afrikában és a közel-keleti térségben, amelyek vegyes hatásokat eredményeznek az érintett országok gazdasági fejlődésére.

"Indokolatlan lenne elpusztítani Tajvant, miközben magukhoz akarják csatolni."

- részletezte Salát Gergely.

Legfrissebb