Ugrás a tartalomra

Bebizonyosodott: kamu híreket tett közzé az ismert arab hírcsatorna

Minden tartalmat töröltek amelyben nemi erőszakkal vádolták az IDF katonáit.

Az Al-Dzsazíra egyik épülete. - Kép: AlMana

24 óra elteltével törölték az IDF katonákat szexuális erőszakkal vádoló történetet a katari székhelyű hírügynökség, az Al-Dzsazíra oldaláról.


Bár a katari hírlap hivatalosan nem adott magyarázatot a visszavonásra, a jelentések szerint az állítással kapcsolatos minden tartalmat töröltek.

Az Al-Dzsazíra kolumnistája és korábbi igazgatója, Jasszer Abuhilalah is tweetelt, amelyben elismerte, hogy

"A Hamász nyomozásai során kiderült, hogy az Al-Shifa kórházban történt női nemi erőszakról szóló történet kitaláció volt..."

A nő azzal indokolta túlzását és helytelen beszédét, hogy a cél a nemzet lelkesítése és testvériségének felkeltése volt.

Dzsihád Khelles, egy Hamász-párti prédikátor Gázából szintén azt tweetelte, hogy nyilvánvalóvá vált, hogy nincs bizonyított bizonyíték az eseményekre, és hogy az állítólagos "szemtanú" olyan történetet mesélt, amelyet nem látott.

Az Al-Dzsazíra által közzétett eredeti történetben Jamila Al-Hessi, egy gázai nő "tanúvallomása" szerepelt, aki azt állította, hogy miközben a kórházat ostromolták, szemtanúja volt annak, hogy az IDF katonái "nőket erőszakoltak meg, majd megölték őket, és egész családokat égettek el élve".

A hamis tanúvallomás vírusként terjedt el, sokan kifejezték dühüket Izrael ellen valamint azt állították, hogy szerintük "az arabok nem védik meg a palesztin nők becsületét", sőt, még azt is megkérdezték, "hová tűnt a Hamász és az ellenállás."

Az Abu Ali Express izraeli hírblogger azonban arról is beszámolt, hogy a vírusszerűen terjedő hamis tanúvallomásnak váratlan fordított hullámhatása is volt, ami miatt sok gázai lakos menekült el otthonából a Gázai övezet északi részén, dél felé.

Az Al-Jazeera a katari királyi család anyagi támogatásával jött létre, és évtizedek óta a rezsim szócsöveként szolgál, amely menedéket biztosít a Hamász vezetőinek, az USA, Kanada, az EU, Izrael és más nemzetek által terrorszervezetnek minősített csoportnak.

A rezsim arab nyelvű orgánuma ismert az antiszemita retorika és a holokauszttagadás terjesztéséről, valamint arról, hogy egy nyugati orientációjú, AJ+ nevű orgánumot működtet, amely a jelentések szerint megosztó és uszító tartalmakat terjeszt, miközben évek óta figyelmen kívül hagyja a külföldi ügynökök nyilvántartásba vételéről szóló törvény szerinti regisztrációt.

(Jpost)

Legfrissebb