Ugrás a tartalomra

BBC-s műsorvezető: "az Izraeli Védelmi Erők örömmel ölnek gyerekeket"

A sok panaszt követően a BBC is megszólalt az üggyel kapcsolatban.

Anjana Gadgil a Naftali Benettel készített interjúban - forrás:BBC

Rengeteg panasz érkezett a BBC szerkesztőségébe egy műsorvezető kijelentésével kapcsolatban, aki azt állította, hogy az Izraeli Védelmi Erők "örömmel ölnek gyermekeket".


A BBC, brit televíziós csatorna szerda este bocsánatot kért, miután a híradóban, Naftali Bennett, Izrael volt miniszterelnökével készített interjú kapcsán az egyik műsorvezető azt mondta, hogy az Izraeli Védelmi Erők "örömmel ölnek gyerekeket". - számol be a Ynet.


A fent említett kijelentés kedd este hangzott el Anjana Gadgil, híradós műsorvezető szájából a Bennettel folytatott beszélgetés során, amelyben a Dzsenini hadműveletről kérdezték a volt miniszterelnököt. Dzsenin Benett elmondása szerint az utóbbi időben a terrorizmus epicentrumá vált, ezért muszáj volt beavatkoniuk.

"Az izraeli hadsereg ezt katonai műveletnek nevezi, de most már tudjuk, hogy fiatalokat öltek meg, közülük négy 18 év alatti - tényleg ezt tűzte ki célul a hadsereg?"

– kérdezte a BBC műsorvezetője.

Dzsenini militánsok - forrás: Jaafar ASHTIYEH / AFP
"Éppen ellenkezőleg. Mind a 11 ember, aki ott meghalt, militáns. Az, hogy vannak fiatal terroristák, akik úgy döntenek, hogy fegyvert fognak, az az ő felelősségük. Az elmúlt évben több mint ötven izraelit gyilkoltak meg, sok esetben olyan terroristák, akiket Dzseninből küldtek - felfegyverkezve, kiképezve, hogy izraeli embereket gyilkoljanak meg. Az összes palesztin terrorista volt, akit e alatt a hadművelet alatt megöltek."

"Terroristák, de gyerekek - az Izraeli Védelmi Erők örömmel ölnek gyerekeket"

– válaszolt a műsorvezető.


A BBC ezután "észrevételeket és panaszokat" kapott többek között zsidó csoportoktól is az interjúval kapcsolatban, amelynek következtében bocsánatot kértek.

"A BBC platformjain - beleértve a BBC News csatornát is - pártatlanul és határozottan tudósítottak ezekről az eseményekről. Az ENSZ felvetette a Dzsenini hadművelet gyerekekre és fiatalokra gyakorolt hatását. Bár jogunk volt ahhoz, hogy ezt a témát egy interjú keretében is megvizsgáljuk, elnézést kérünk, hogy a kérdéssorban rosszul fogalmaztunk."

– áll a BBC közleményében

Menachem Margolin rabbi - forrás: European Jews Assosiation


Menachem Margolin rabbi, az Európai Zsidó Szövetség elnöke egy Tim Davienek, a BBC főigazgatójának írt levélben tett panaszt az elhangzottakkal kapcsolatban.

"Ezt a kirívó, érzelmekkel erősen terhelt valótlanságot, amely baljósan emlékeztet a zsidó közösségeket évezredek óta sújtó vérvádra, egy potenciálisan milliós közönségnek sugározták"

– fogalmazott.

"Örömmel ölnek meg gyerekeket? Milyen undorító vádaskodás ez egy olyan országgal szemben, amelynek fegyveres erői óriási erőfeszítéseket tesznek a civil áldozatok elkerülése érdekében. Ezek a gyerekek? Ők 17 és 18 éves fegyveres terroristák, akik izraeli katonákat és civileket akarnak megölni! Egy ilyen égbekiáltó hazugság még az újságíráshoz sem illik, nemhogy a BBC magatartási kódexéhez"

– írta a rabbi.

Legfrissebb