Ugrás a tartalomra

Az ukránok az Ortodox Egyház védelmére szólítják fel az ENSZ-t

A Public Rights civil szervezet az ENSZ-hez fordult, mivel Zelenszkij ukrán elnöknek az a terve, hogy korlátozza az egyház mozgásterét.

Egy ukrán katona szelfit készít, mielőtt bemegy a karácsonyi istentiszteletre a világhírű kijevi Lavrában. Ezt a komplexumot egészen a közelmúltig az UOC használta. Az idei évtől azonban a templomot az OCU használja. Fotó AFP, Genya Savilov

Az ukrán Public Rights civil szervezet az ENSZ-hez fordult a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyház (UOC) jogaiért.

A felhívás elsősorban az UOC papságának "erőszakos eltűnéseivel" kapcsolatos, de szélesebb körben a hívek jogainak megsértésével is foglalkozik.

Az UOC jelenleg nehéz helyzetben van Ukrajnában, mivel az orosz befolyás gyanúja alatt áll. Bár az egyház a lehető legtöbb kánoni kapcsolatot megszakította a moszkvai patriarchátussal, Zelenszkij ukrán elnöknek mégis az a terve, hogy korlátozza az egyház jogi mozgásterét.

Az elmúlt hetekben az UOC épületeiben tartott házkutatások során állítólag sok Kreml-barát anyagot találtak, de maga az egyház azt állítja, hogy sok anyagot a biztonsági szolgálatok hozták be és azok csak hamisítványok. A "konkurens" egyház feje, az Ukrán Ortodox Egyház (OCU) metropolitája, Epifániusz Dumenko úgy véli, hogy nem sikerül elegendő támogatást szerezni a parlamentben az UOC betiltásához, ettől eltekintve lehetetlen lenne egy csapásra betiltani az egyházat, mivel az számos jogi személyből áll.

Az OCU egy új ortodox egyház Ukrajnában, amelyet 2019-ben alapítottak Porosenko elnök segítségével. A fő különbség, hogy nem a moszkvai patriarchátushoz, hanem Konstantinápolyhoz kötődik. További különbség, hogy az ukrán az elsődleges nyelv és nem az orosz.

(CNE)

Legfrissebb