Ugrás a tartalomra

Ukrán oroszellenes szabályozás miatt költözött Budapestre egy keresztény rádió

Fotó: Facebook, Радио "Новая Жизнь"

Az ukrán jogszabályok Magyarországra kényszerítették a New Life Radio-t. Így a keresztény rádió továbbra is orosz nyelven sugározhat, ami Ukrajnában tilos.

Júliusban az ukrán parlament törvényt fogadott el, amely megtiltja a rádió- és tévéállomásoknak az „orosz zene” lejátszását, valamint „nyomtatott anyagok” terjesztését ezen a nyelven. Bár nem minden „orosz nyelvű zene” tilos, a törvény megtiltotta néhány keresztény rádióállomás számára, hogy orosz nyelven sugározzon zenét.

Az odesszai evangéliumi keresztény rádió, a New Life Radio (NLR) is tapasztalta a törvény hatásait, mivel műsoridejének legalább 40 százalékát orosz nyelvű istentiszteletre fordítják – derül ki az Evangeliques Info cikkéből.

„Nem akarom, hogy a munkatársainkat letiltsák, amiért oroszul olvassák a Bibliát.  Arra számítottunk, hogy bombák teszik majd tönkre a rádióműködésünket, de kiderült, hogy ez a törvény fogja”

– nyilatkozta Dan Johnson, a Christian Radio for Russia (a New Life Radio anyavállalata) igazgatója a Christianity Today-nek.

Johnson, aki az NLR műveleteit irányítja, azt mondja, hogy jelenleg műholdasan és online közvetítik tartalmaikat.

Most, hogy az új ítélet életbe lépett, Johnson és csapata Magyarországon regisztrált és most Budapesten létesített egy központot.  Azt tervezik, hogy szeptember 12-től kezdik meg az NLR orosz szolgálatának teljes munkaidős, műholdas sugárzását, amely jogilag lehetővé teszi számukra, hogy Oroszországba és Ukrajnába sugározzanak, így tudják kikerülni a szólásszabadságot és a szolgálatot veszélyeztető korlátozásokat.


Johnson  elmondta, hogy egy csak ukrán rádiószolgálat is indulni fog az ottani személyzettel, bár a koncepció még gyerekcipőben jár.

Bár a jövő bizonytalan, Johnson továbbra is bízik abban, hogy az evangélium továbbra is elérhető lesz az ukrán és orosz nyelvűek éterében.

„Ez csak egy újabb fejezet az evangélium közvetítésén való munkánk hosszú történetében (...) Az ördögnek szokás szerint nem tetszik, amit csinálunk, és minden trükkjét beveti.  Megvan a győzelmünk Krisztusban”

– mondta.

Legfrissebb