Ugrás a tartalomra

Az olaszok kevesebb mint fele optimista a jövő évet illetően

A fiatalok nagyobb reménnyel várják a következő évet.

2021-es tüntetés Rómában az úgy nevezett "Zöld útlevél" ellen. Kép forrása: Stefano Montesi/Corbis /Getty Images

Az optimisták aránya enyhén csökkent év eleje óta, ugyanis januárban még 37 százalék volt azoknak az aránya, akik bizalommal kezdtek neki a 2023-as évnek.

 Ami a jövő évet illeti, a 18 és 24 év közötti fiatalok 48,2 százaléka optimista, miközben a 45 és 64 év közöttieknek csak a 36,2 százaléka.

Az olaszok 25,3 százaléka tekint várakozással 2024-re, beletörődéssel várja az új évet 17,7 százalék, félelemmel további 17 százalék, és haraggal 10,3 százalék. Utóbbiak aránya több mint egy százalékponttal nőtt a tavaly év végén mérthez képest a La Stampa című napilapban közölt felmérés szerint.

A SkyTG24 hírtelevízió által ismertetett másik felmérés szintén az olaszok reményeit és félelmeit vizsgálta 2024 közeledtével. A legfontosabbnak a békét és a biztonságot 76 százalék jelölte meg, 67 százalék globális célnak az éghajlatváltozás megállítását tartja, 56 százalék gazdasági növekedést vár, 41 százalék szerint pedig a legfontosabb az, hogy megszűnjön az éhezés a Földön.

A 18 és 34 év közöttiek 71 százaléka tartja első számú célnak a klímaváltozás elleni cselekvést, az 55 év feletti korosztály úgy véli, hogy a béke a legfontosabb.

Az olaszok 61 százaléka szerint elégtelen a klímaváltozás mérséklésére tett erőfeszítés. A lakosságnak azonban csak 30 százaléka tudja, hogy az ENSZ kedden véget érő dubaji COP28 konferenciája az éghajlatváltozás elleni küzdelemről szól. A globális felmelegedés elleni lépések között az olaszok 34 százaléka kész volna lemondani arról, hogy húst fogyasszon, és csak 33 százalék mondana le a járművel való közlekedésről.

A felmérésből az is kiderült, hogy az olaszok 47 százaléka támogatja az atomenergia újbóli használatát. Az országban 1987 óta nem működnek atomreaktorok.

MTI

Legfrissebb