0279 Ugrás a tartalomra

Az izraeli nemzetbiztonsági miniszter elutasítva a palesztin fenyegetéseket ellátogatott a Templom-hegyre

Itamar Ben-Gvir izraeli nemzetbiztonsági miniszter kedden először látogatott el a Templom-hegyre az izraeli kormány kabinetjének tagjaként.

Elutasította a Hamász vezetőinek figyelmeztetéseit, hogy egy ilyen látogatás "detonátor" lenne a Közel-Keleten.  

"Kormányunk nem fogja megadni magát a Hamász fenyegetéseinek"

-jelentette ki látogatása után.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete, Tom Nides bírálta a látogatást, és "elfogadhatatlannak" nevezte a Templom-hegyen fennálló status quo megváltoztatását.

Ben-Gvir a látogatás előtt egyeztetett Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és találkozott az izraeli rendőrség és a belbiztonság tisztviselőivel is. A Templom-hegyen töltött ideje körülbelül 15 percig tartott, és incidens nélkül ért véget.

A nemzetbiztonsági miniszter a látogatás előtt és után is világossá tette, hogy a zsidóság legszentebb helyére megy.

"A Templom-hegy a legfontosabb hely Izrael népe számára"

- mondta.

"Fenntartjuk a szabad mozgást a muszlimok és a keresztények számára, de a zsidók is felmennek a helyszínre, és azokkal, akik fenyegetőznek, vasököllel kell elbánni"

-húzta alá.

Ben-Gvir egy zsidó böjti napot, Tevet hónap 10. napját választotta, hogy felmenjen a Templom-hegyre. Ez az a nap, amikor a zsidók Salamon templomának lerombolását és Jeruzsálem II. Nabukodonozor babiloni király általi ostromát gyászolják.

A Palesztin Hatóság is figyelmeztetett a látogatásra. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnökének vallási ügyekkel foglalkozó tanácsadója szerint Ben-Gvir fellépése "vallási háborút" indítana el. Jair Lapid volt miniszterelnök is Ben-Gvir ellen emelt szót, és figyelmeztette Netanjahut, hogy ha engedélyezi a látogatást, az "életekbe fog kerülni".

(CBN)

Legfrissebb