Az izraeli elnök tanácsadója véletlenül bukkant rá egy 2500 éves leletre

Néhány hónappal ezelőtt Isaac Herzog izraeli elnök médiatanácsadója, Eylon Levy és egy barátja, Yakov Ashkenazi a dél-izraeli Tel Lachish Nemzeti Parkban sétáltak, amikor egy kis cserépdarabra, egy törött cserépdarabra bukkantak, amelyen valamilyen felirat volt.

Értesítették az Izraeli Régiségügyi Hatóságot (IAA), amely elküldte azt egy laboratóriumba. A szakértők nagy meglepetésére a szilánk 2500 éves volt.

Dareiosz (nem az, akit Dániel könyve említ) Ezsdrás könyvében olyan királyként szerepel, aki barátságos volt a zsidókkal, és az ő uralkodása alatt kezdődött meg a 2. templom építése.

Az IAA sajtóközleménye szerint "ez az első olyan felirat felfedezése, amely Nagy Dárius nevét viseli bárhol Izrael földjén".

Levy, aki felfedezte a szilánkot, először azt hitte, hogy ez egy vicc lehet.

"Amikor felvettem az ostracont (szilánkot) és megláttam a feliratot, megremegett a kezem"

- mondta.

"Jobbra-balra néztem a kamerák után, mert biztos voltam benne, hogy valaki egy jól kidolgozott tréfát űz velem"

-mesélte.

Eli Escuzido, az Izraeli Régiségügyi Hatóság igazgatója izgatottságának adott hangot a lelet kapcsán, megjegyezve:

"Elképesztő, hogy a látogatók egy ilyen ritka feliratra bukkannak, amely a forrásokból ismert Dareiosz perzsa királyt 'eleveníti fel'! Fia, Ahasvérus király, aki 'Indiától Kúszig' uralkodott, soha nem gondolta volna, hogy 2500 évvel a királyi udvarában történt drámai események után Izraelben találunk bizonyítékot apjáról!"

-mondta.

(CBN)