Ugrás a tartalomra

Az izraeli elnök tanácsadója véletlenül bukkant rá egy 2500 éves leletre

Azt hitte, hogy valaki rossz tréfát űz vele.

Néhány hónappal ezelőtt Isaac Herzog izraeli elnök médiatanácsadója, Eylon Levy és egy barátja, Yakov Ashkenazi a dél-izraeli Tel Lachish Nemzeti Parkban sétáltak, amikor egy kis cserépdarabra, egy törött cserépdarabra bukkantak, amelyen valamilyen felirat volt.

Értesítették az Izraeli Régiségügyi Hatóságot (IAA), amely elküldte azt egy laboratóriumba. A szakértők nagy meglepetésére a szilánk 2500 éves volt.

Dareiosz (nem az, akit Dániel könyve említ) Ezsdrás könyvében olyan királyként szerepel, aki barátságos volt a zsidókkal, és az ő uralkodása alatt kezdődött meg a 2. templom építése.

Az IAA sajtóközleménye szerint "ez az első olyan felirat felfedezése, amely Nagy Dárius nevét viseli bárhol Izrael földjén".

Levy, aki felfedezte a szilánkot, először azt hitte, hogy ez egy vicc lehet.

"Amikor felvettem az ostracont (szilánkot) és megláttam a feliratot, megremegett a kezem"

- mondta.

"Jobbra-balra néztem a kamerák után, mert biztos voltam benne, hogy valaki egy jól kidolgozott tréfát űz velem"

-mesélte.

Eli Escuzido, az Izraeli Régiségügyi Hatóság igazgatója izgatottságának adott hangot a lelet kapcsán, megjegyezve:

"Elképesztő, hogy a látogatók egy ilyen ritka feliratra bukkannak, amely a forrásokból ismert Dareiosz perzsa királyt 'eleveníti fel'! Fia, Ahasvérus király, aki 'Indiától Kúszig' uralkodott, soha nem gondolta volna, hogy 2500 évvel a királyi udvarában történt drámai események után Izraelben találunk bizonyítékot apjáról!"

-mondta.

(CBN)

Legfrissebb