Ugrás a tartalomra

Az indonéz kormány elismerte a keresztények Jézus Krisztusát?

Ezentúl nem az iszlám, hanem a keresztények által használt kifejezést használják.

Muhadjor Effendy bejelenti a Jézus Krisztus nevére vonatkozó változtatásokat - Kép forrása: UCA News

Az indonéz kormány bejelentette, hogy a keresztények régóta fennálló kérésére megváltoztatják a Jézus Krisztusra utaló iszlám kifejezéseket. - számol be a UCA News.

Szeptember 12-én Muhadjir Effendy, az emberi fejlődésért és kultúráért felelős koordinációs miniszter bejelentette a kormány döntését, hogy az a Jézust csupán prófétának tartó iszlám eredetű „Isa Almasih” kifejezést felváltja a „Yesus Kristus”, amely az indonéz keresztények által Jézus Krisztusra használt hivatalos kifejezés.

"A hivatalos dokumentumokban, például a nemzeti vallási ünnepek jegyzékében a kormány a Yesus Kristus kifejezést fogja használni"

- mondta

Saiful Rahmat Dasuki vallásügyi miniszterhelyettes elmondta, hogy a változtatást a keresztények javaslata alapján kezdeményezték.

"Ez a protestánsok és katolikusok javaslata, hogy a nómenklatúra nevét változtassuk meg arra, amiben ők hisznek"

– mondta.

A hivatalos naptárban a kormány három, a kereszténységhez kapcsolódó nemzeti ünnepet határoz meg, nevezetesen a karácsonyt, a nagypénteket és a mennybemenetel napját.

Ezek az ünnepeket eddig az iszlámban használt „Almasih” szóhoz kapcsolták, úgy mint Almasih születése”, „Almasih halála”, „Almasih mennybemenetele” akit Allah egyik küldöttjeként vagy prófétájaként tartanak számon, de nem ismerik el Isten Fiaként.

Az egyik gyülekezet a szabadban tartja a vasárnapi istentiszteletet, mivel indonéziában nagyon nehezen jutnak épülethez a gyülekezetek. - Kép forrása: NYTimes

Bernardinus Andereas Atawolo ferences atya, a jakartai Driyarkara Filozófiai Iskola dogmatikai teológia előadója "elismerésre méltónak" nevezte ezt a döntést.

"A 'Jézus Krisztus' elnevezés olyan jelentést tartalmaz, amely közelebb áll a keresztények szívéhez: Jézus isteni természetére utal; Ő Krisztus, a világ Megváltója"

- mondta.

Fransiskus Borgias, egy Nyugat-Jávában élő laikus teológus elmondta:

"Ez egy bátor áttörés", mivel "a döntés számos rendkívüli teológiai alapot feltételez"

Azt mondta, hogy ezzel elismerik azt, hogy a keresztények Jézusa nem azonos az iszlám hagyomány Isa-jával.

A keresztények által elismert Jézus Krisztus a bibliai Mária és József gyermekeként jött a világra, azonban a teológus szerint az iszlám vallás Isa-ját Mirjaim gyermekeként, tehát Mózes és Áron unokaöccseként tartják számon, amely ahogyan azt ő is hangsúlyozta, „a keresztény és a zsidó kronológiában lehetetlen.”

Legfrissebb