Ugrás a tartalomra

Az idővel futnak versenyt az izraeli régészek

Egy régész elmondta: ha tehetné, inkább hagyna minden lelőhelyet a jövő nemzedékei számára, akiknek talán jobb tudományos módszereik lesznek, de nem lehet.

Izrael egyik vezető régésze, aki egy jeruzsálemi Templomhegy melletti ásatáson dolgozik, elmondta, hogy mivel a város körül rengeteg új építkezés folyik, sürgető a múlt dokumentálása és megőrzése, mielőtt túl késő lenne - számolt be a UCA News.

"Jelenleg Jeruzsálemben körülbelül 14 ásatás folyik -- és egész Izraelben 30 000 nyilvántartott ókori lelőhely van"

- mondta Yehiel Zelinger, az Izraeli Régészeti Hatóság régésze, aki mintegy 30 éves tapasztalattal rendelkezik a területen.

"Olyan sok az építkezés és a fejlesztés, hogy most kell minél többet kell feltárnunk, mert különben nem lesznek adataink"

- mondta.

Zelinger elmondta, hogy ha tehetné, inkább hagyna minden régészeti lelőhelyet háborítatlanul és a jövő nemzedékei számára, akiknek talán jobb tudományos módszereik lesznek a talaj és a feltárt leletek megőrzésére és elemzésére.

De az építkezési projektek, köztük egy közeli jövőbeli parkolóház építése - amely részben a Zarándokút felfedezéséhez vezetett - azt jelenti, hogy az izraeli régészeti hivatalnak közbe kellett lépnie, hogy dokumentálja és megőrizze azokat a történelmi leleteket, amelyeket tud, mielőtt az építkezés folytatódhatna.

Jelenleg mintegy 80 régész dolgozik Jeruzsálem egész körzetében. Mint minden ásatásnál, a legyakoribb feltárt tárgyak közé tartoznak a feltárt érmék, kerámiák, főzőedények és ékszerek.

(UCA News)

Legfrissebb