Ugrás a tartalomra

Terroristáknak bélyegzett több újságírót is az egyiptomi kormány

Az egyiptomi kormány által ötévente kiadott listán szerepelnek.

Photo by Tienko Dima / Unsplash

Tiltakozik a katari székhelyű al-Jazeera nevű arab hírtévé az egyiptomi kormánynál, mivel Kairó több újságíróját is terroristának nevezte.

Az egyiptomi kormány 2020-ban és 2021-ben tartoztatott le két al-Jazeerás újságírót, akik családi látogatásra mentek Egyiptomba.

Kairó azért ellenséges a lappal szemben, mert szerintük az az al-Jazeera támogatja a Muszlim Testvériséget . A demokratikus úton megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból, az új vezetés pedig a fent említett okokból nem ápol jó kapcsolatot a katari lappal. - írja a neokohn.hu.

Egyiptom a puccsot követően visszavonta az al-Jazeera újságíróinak engedélyét, házkutatást tartott az irodáiban, és több dolgozóját – az ausztráliai Peter Greste-et, az egyiptomi-kanadai kettős állampolgár Mohamed Fahmyt és az egyiptomi producert, Báhir Mohammedet – több év börtönbüntetésre ítélték, majd 2015-ben szabadon engedték.

Az egyiptomi kormány ötévente kiad egy listát, amelyen felsorolják a terrorizmussal vádolt személyeket. Azt azonban nem tudni pontosan, hogy az al-Jazeera munkatársai közül hányan szerepelnek ezen a listán.

Legfrissebb