Ugrás a tartalomra

Az Apple sietett Kína segítségére a tüntetők elleni harcban

Photo by Tyler Lastovich / Unsplash

A kormányellenes tüntetéseknek egy kulcsfontosságú kommunikációs eszköz nélkül kell boldogulniuk.


Kormányellenes tüntetések lángoltak fel több kínai városban és egyetemi kampuszokon a hétvégén. Az országban az elmúlt évtizedek óta legelterjedtebb nyilvános tiltakozásnak azonban egy kulcsfontosságú kommunikációs eszköz nélkül kell boldogulnia, mivel az Apple a hónap elején korlátozta annak használatát Kínában.


Az AirDrop, az iPhone-ok és más Apple-eszközök fájlmegosztó funkciója számos autoriter országban segített a tüntetőknek kijátszani a cenzúrát. Ez azért van, mert az AirDrop a telefonok közötti közvetlen kapcsolatokra támaszkodik, és olyan eszközökből álló helyi hálózatot hoz létre, amelyeknek nincs szükségük internetre a kommunikációhoz. Az emberek bárkitől fogadhatnak AirDropot, akinek a közelben van iPhone-ja.

Ez november 9-én megváltozott, amikor az Apple világszerte kiadta mobil operációs rendszerének új verzióját, az iOS 16.1.1-et. Ahelyett, hogy új funkciókat sorolt volna fel, ahogyan azt gyakran teszi, a vállalat egyszerűen csak annyit mondott: "Ez a frissítés hibajavításokat és biztonsági frissítéseket tartalmaz, és minden felhasználó számára ajánlott".

A frissítésben volt elrejtve egy olyan változás, amely csak a szárazföldi Kínában értékesített iPhone-okra vonatkozik: az AirDrop csak 10 percig állítható be úgy, hogy mindenkitől fogadjon üzeneteket, mielőtt kikapcsolna.

A kínai iPhone-okon már nem lehet tartósan bekapcsolva tartani a "mindenki" beállítást.

A változás, amelyet először a 9to5Mac kínai olvasói vettek észre, máshol nem érvényes.

Az AirDrop hatékony kommunikációs eszköz volt a hongkongi tüntetők számára, ahogy azt a Quartz korábban dokumentálta. Arra használták, hogy kommunikáljanak más tüntetőkkel, elérjék a járókelőket, és üzeneteket terjesszenek a Hongkongba látogató szárazföldi kínai turistáknak.  A tüntetők szintén az AirDrop segítségével terjesztettek tiltakozó irodalmat, különösen az egyetemi kampuszokon, ahol a jelenlegi tüntetések egy része kitört. Kína olyan erős ellenőrzést gyakorol az internet felett, hogy a másként gondolkodóknak az úgynevezett "Nagy Tűzfal" minden résébe bele kell kapaszkodniuk.

Az Apple nem válaszolt az AirDrop módosítással kapcsolatos kérdésekre.

A Bloomberg szerint jövőre tervezi, hogy a "Mindenki 10 percig" funkciót globális szabványnak tekinti majd. Az AirDrop valóban kellemetlen lehet normál beállítások mellett: ha úgy döntesz, hogy mindenkitől fogadsz fájlokat, és nem kapcsolod ki a funkciót, akkor nem kívánt mémek vagy még rosszabb dolgok címzettjeként találhatod magad.

De miért sietett az Apple a változtatást bejelentés nélkül, egy szerény iOS-frissítésben november elején, és miért csak a kínai iPhone-okra alkalmazta? - tette fel a kérdést a Quartz.

Az egyik nyomot talán az előző hónapban történtek jelentik, amikor Hszi Csin-ping harmadik ciklusra történő felkenését a nyilvánosság ritka nyilvános ellenérzésekkel fogadta.

A leglátványosabb tiltakozás során egy ma már Bridge Man (Hídember) néven ismert disszidens tüzet gyújtott egy pekingi hídon, hogy felhívja a figyelmet tiltakozó transzparenseire. Az egyiken ez állt:

"Sztrájkoljatok az iskolában és a munkahelyen, távolítsátok el a diktátort és nemzetárulót, Hszi Csin-pinget"

A transzparensekre való hivatkozásokat gyorsan cenzúrázták a kínai interneten, de a fotók így is eljutottak a magáncsatornákon keresztül.

A Vice arról számolt be, hogy a Hídember üzenetei a sanghaji metróban AirDropon keresztül terjedtek.

Még ha az Apple igyekszik is csökkenteni a kínai gyártástól való függőségét, piaci részesedése a kínai fogyasztók körében egyre nő: a Canalys piackutató cég szerint az elmúlt negyedévben a kínai okostelefon-szállítások 16%-a iPhone volt, szemben az egy évvel ezelőtti 11%-kal.

Az Apple többször is segített Kínának a másként gondolkodók ellenőrzésében, főként olyan alkalmazások eltávolításával, amelyeket a tüntetők koordinálásra, kommunikációra vagy információgyűjtésre használtak. Az AirDrop funkciójának Kínában történő akadályozásával az Apple ismét a kormány segítségére siet - számolt be a Quartz.

(Quartz)

Legfrissebb