Ugrás a tartalomra

Az Anglikán Egyház megvizsgálja, hogy használhatóak-e nemsemleges kifejezések Istenre

Egy liturgikus bizottság megvizsgálja majd, hogy az egyháznak el kellene-e hagynia az Istenre mint férfire vonatkozó utalásokat.

Photo by Andrew Thornebrooke / Unsplash

A világ egyik legnagyobb keresztény egyháza egy új jelentés szerint tanulmányozni fogja a nemsemleges kifejezések használatát Isten megnevezésére.

Az anglikán egyház idén tavasszal kezdi el tanulmányozni a kérdést, amikor egy liturgikus bizottság megvizsgálja majd, hogy az egyháznak el kellene-e hagynia az  Istenre mint férfire vonatkozó utalásokat.

Dr. Michael Ipgrave tiszteletes, Lichfield püspöke és az említett liturgikus bizottság alelnöke a The Guardian című napilapnak elmondta, hogy az anglikán egyház "már évek óta vizsgálja a nemi alapú nyelvhasználatot Istennel kapcsolatban".

A teljes testületnek jóvá kell hagynia bármilyen ajánlást, mielőtt az életbe lépne.

Ian Paul, a nottinghami Szent Nic's Church segédlelkésze bírálta a nemsemleges kifejezések használatát. A Szentírásban Istenre férfineműként hivatkoznak - mutatott rá.

"Az, hogy Istent 'Atyának' nevezik, nem helyettesíthető 'Anyával' a jelentés megváltoztatása nélkül, és nem lehet nemsemlegesíteni 'Szülőre' sem a jelentés elvesztése nélkül"

- mondta Paul.

"Az apák és az anyák nem felcserélhetők, különböző módon viszonyulnak utódaikhoz"

-emelte ki.

Az anglikán egyház szóvivője nem vette túl komolyan a javaslatot, mondván, hogy az "nem újdonság".

"A keresztények ősidők óta felismerték, hogy Isten nem férfi és nem nő, mégis a Szentírásban található Isten megszólításának és leírásának sokféle módja nem mindig tükröződött istentiszteletünkben"

- mondta a szóvivő.

"Egyáltalán nem tervezzük a jelenleg engedélyezett liturgiák eltörlését vagy jelentős módosítását, és ilyen változtatásokat nem is lehetne széleskörű törvényhozás nélkül végrehajtani"

-emelte ki.

(Christian Headlines)

Legfrissebb