Ugrás a tartalomra

Az amerikaiak nagy része feladta az "amerikai álom" kergetését

Nem csak a kemény munka áll a siker mögött ?

Photo by Tim Mossholder / Unsplash

Az amerikai felnőtteknek csak mintegy negyede hiszi, hogy még mindig igaz az "amerikai álom", miszerint kemény munkával lehet sikereket elérni- írja az RT News.

Az ABC News/Ipsos hétfőn közzétett felmérése szerint az amerikaiaknak mindössze 27 százaléka hisz még mindig az amerikai álomban, amelyet a következőképpen határoznak meg:

"Ha keményen dolgozol, előrébb jutsz". 

Ezzel szemben az amerikai felnőttek 52 százaléka úgy véli, hogy az amerikai álom "valaha igaz volt, de ma már nem", szemben a 2010-es 43 százalékkal, addig azok, akik szerint "soha nem volt igaz", több mint négyszeresére, 4 százalékról 18 százalékra nőttek. Ez a vélemény a feketék körében volt a legelterjedtebb, akiknek 32 százaléka szerint az amerikai álom soha nem volt igaz, szemben az előző felmérés 11 százalékával. A feketéknek mindössze 21 százaléka hisz még mindig abban, hogy erős munkamorál révén van lehetőség a boldogulásra.

A borús eredmények egy olyan időszakban születtek, amikor az amerikaiak egyre pesszimistábbak országuk kilátásait illetően. Egy novemberben közzétett felmérés szerint az amerikai felnőttek 76 százaléka úgy véli, hogy a nemzet "rossz irányba" tart. A megkérdezettek a gazdaságot és az inflációt nevezték meg legfőbb aggodalmaik között.

Az amerikai álomba vetett bizalom csökkenése különösen a fiatal felnőttek körében jellemző. A 30 év alatti amerikai felnőttek mindössze 21 százaléka hisz abban, hogy az álom még mindig igaz, szemben a 2010-es 56 százalékkal - derül ki a legfrissebb felmérésből. Ezzel szemben a 65 éves és idősebb amerikaiak 41 százaléka hisz még mindig az amerikai álomban, szemben a korábbi 53 százalékkal.

Legfrissebb