Ugrás a tartalomra

USA: kevésbé kedvelik az evangéliumi keresztényeket mint más vallások követőit

A Pew Research új felmérése szerint csupán 18 százaléka vélekedik kedvezően róluk.

Photo by Raúl Nájera / Unsplash

A Pew Research új felmérése szerint a nem evangéliumi keresztény amerikaiaknak csupán 18 százaléka vélekedik kedvezően az evangéliumi keresztényekről, 32 százalékuk pedig inkább kedvezőtlenül.

10 588 amerikait kérdeztek meg arról, hogy pozitív vagy negatív érzelmeket táplálnak-e más vallásokkal szemben. A válaszadók 40-60 százaléka válaszolt "sem kedvezően, sem kedvezőtlenül" vagy "nem tudom eléggé, hogy megmondjam" opciókkal.

"Ez talán arról szól, hogy az emberek nem szeretnek egész embercsoportokat minősíteni"

- mondta Patricia Tevington, a kutatás vezetője.

Egyes vallási csoportok azonban magasabbra kerültek az amerikaiak megítélésében. A zsidók például meglehetősen pozitív értékelést kaptak: az amerikaiak 35 százaléka nagyon vagy inkább kedvezően viszonyult a zsidókhoz, és csak 6 százalékuk nyilatkozott kedvezőtlenül. A katolikusok is jó értékelést kaptak (34% kedvezően, 18% kedvezőtlenül), akárcsak a fővonalbeli vagy ökumenikus protestánsok (30% kedvezően, 10% kedvezőtlenül).

Az ateistákról és a muszlimokról összességében negatív véleményt fogalmaztak meg. Az amerikaiak mindössze 15 százalékának van kedvező véleménye a mormonokról, míg 25 százalékuk kedvezőtlen véleményt mondott róluk.

Az evangéliumi keresztények tekintetében az amerikaiak megosztottak voltak: 28 százalékuknak volt kedvező véleménye, míg 27 százalékuknak negatív (44 százalékuk úgy érezte, hogy nem tud eleget ahhoz, hogy nyilatkozzon).

Amikor azonban az evangéliumi keresztényeket kizárták a kérdésből, az amerikaiaknak csak 18 százaléka vélekedett kedvezően erről a csoportról; 32 százalékuknak inkább kedvezőtlen volt a véleménye (49% nem nyilvánított véleményt).

(Christian Today)

Legfrissebb