Ugrás a tartalomra

Az amerikai lelkészek aggódnak, hogy a keresztényeknek fontosabb a politika, mint a hitük

Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

Egy kutatás szerint a lelkészek többsége, akik azon gondolkodnak, hogy elhagyják a szolgálatot, aggódnak amiatt, hogy a keresztények jobban azonosulnak politikai ideológiájukkal, mint hitükkel.

A Barna Research Group a múlt héten egy webináriumon ismertette kutatásának megállapításait.

A The Christian Post szerint azzal kapcsolatban, hogy sok lelkipásztor elhagyja az egyházat, a Barna arról számolt be, hogy "sok lelkipásztor küszködik, de a többség marad a pályán".

A tanulmányban a Barna protestáns lelkipásztorokat kérdezett meg arról, hogy az elmúlt egy évben "komolyan fontolóra vették-e a főállású szolgálatból való kilépést".

Harminckilenc százalékuk mondta, hogy fontolgatta a kilépést.

Ez a szám 2021 októberében 42 százalék, 2021 januárjában pedig 29 százalék volt.

A kilépést fontolgató lelkészek okai között szerepelt "a munkával járó hatalmas stressz", 56 százalékuk ezt jelölte meg fő okként. Negyvenhárom százalék azt is mondta, hogy "magányosnak és elszigeteltnek" érzi magát, 38 százalék szerint pedig a "jelenlegi politikai megosztottság" volt az oka annak, hogy fontolóra vette a lelkészi szolgálat elhagyását.

A fővonalbeli lelkészek (66 százalék) és a nem fővonalbeli protestáns lelkészek (53 százalék) azt mondták, hogy aggódnak amiatt,

hogy "a keresztények hűségesebbek politikai nézeteikhez, mint hitükhöz".

A fővonalbeli lelkészek mintegy 47 százaléka mondta, hogy "a keresztények politikai pártoskodása rossz fényt vet az egyházra". A nem fővonalbeli lelkészek szerint ez az arány 42 százalék volt.

A lelkészek azt is elmondták, hogy "a faji igazságosságról szóló viták megnehezítették a lelkészek számára a vezetést".

A fővonalbeli lelkészek mintegy 29 százaléka és a nem fővonalbeli lelkészek 19 százaléka mondta azt, hogy "az egyház túlságosan igazodik a politikai konzervativizmushoz".

A fővonalbeli lelkészek 17 százaléka és a nem fővonalbeli lelkészek 14 százaléka mondta azt, hogy úgy érzi, hogy "függetlenül attól, hogy mit teszek, a gyülekezetek elégedetlenek a döntéseimmel".

A felmérés szerint a stressz további forrásai is voltak:

Önkéntesek hiánya (51 százalék)
A látogatottsággal kapcsolatos aggodalmak (38 százalék)
Pénzügyi aggályok (31 százalék)
A személyzet hiánya (22 százalék)
Alacsony fizetés (18 százalék)

(Christian Headlines)

Legfrissebb