Ugrás a tartalomra

Az Amazon miatt került patthelyzetbe egy keresztény postás

Amíg nem jelent meg náluk az óriáscég, addig nem kellett vasárnap dolgoznia.

Gerald Groff, az amis közösségben élő, halk szavú evangéliumi keresztény és hittérítő a saját tapasztalatából tudja, hogy a kézbesítés fáradságos, de nemes hivatás.

„Ne feledjük, hogy ez a Pony Expresszel kezdődött”

– idézte a The New York Times az egykori postást, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a legendás intézmény az amerikai alkotmányban is szerepel - számolt be az Index.

Miután az amerikai posta 2013-ban megállapodást kötött az Amazonnal a csomagok vasárnapi kézbesítéséről, Groffot választás elé állították: vagy dolgozik azon a napon, amit az Úr pihenésre szánt, vagy elveszíti a munkáját.

„Választanom kellett, hogy a földi hatalmamat tisztelem, vagy azt teszem, amit helyesnek látok”

– idézte fel megpróbáltatásait.

„Istent választottam”

-mesélte.

Felmondott, mielőtt kirúgták volna.

Ügye az amerikai Legfelsőbb Bíróságon kötött ki. A testület érveket hallgat meg arról, hogy a posta mindent megtett-e az 1964-es polgári jogi törvénykönyv előírásainak érvényesítéséért, amely megköveteli a munkáltatótól, hogy „észszerűen alkalmazkodjon” a munkavállalók vallási gyakorlatához, amennyiben ezt „a vállalat üzletmenetére nézve indokolatlan nehézségek nélkül” megteheti.

Az Amazon megjelenése előtt semmi gond nem volt, mivel vasárnap a posta általában nem kézbesített postai küldeményeket.

A csomagküldő szolgáltatóval kötött szerződés megkötése után Groff főnökei tettek ugyan némi engedményt, és megpróbáltak helyetteseket találni műszakjaira, de ez nem mindig sikerült.

„Tényleg nem akartam, hogy egy szövetségi kirúgás kísértsen egész hátralévő életemben”

– magyarázta Groff, aki szerint a napi szintű zaklatás elérte azt a határt, amit már nem tudott többé elviselni.

Az alsóbb fokú bíróság elutasította Groff keresetét. Patty Shwartz bírónő egy philadelphiai kerületi bíróság megosztott ítéletének indoklásában azt írta: Groff felmentése a vasárnapi munkavégzés alól „az indokoltnál több terhet” rótt a munkáltatóra és az alkalmazottkollégáira, akik többletmunkára kényszerültek.

A volt postást a fellebbviteli tárgyaláson most a Legfelsőbb Bíróság előtt a First Liberty Institute képviseli, amely magát az Egyesült Államok legnagyobb jogi szervezetének tartja, és kizárólag a vallásszabadság védelmére összpontosít. Arra szólította fel a bírákat, hogy a törvényben előírt „indokolatlan nehézségek” kitételt határozottan alkalmazza.

(Index)

Legfrissebb