Ugrás a tartalomra

USA: szexuális visszaélések miatt jelentett csődöt a Sacramentói Egyházmegye

Nem győzték az áldozatok kártalanítását.

A kaliforniai Sacramentó-i Boldogságos Szentség Székesegyház. - Kép forrása: Randy Miramontez/Shutterstock/CNA

A Sacramentói Egyházmegye csődöt jelentett, a papok és alkalmazottak által elkövetett szexuális visszaélésekkel kapcsolatos per rendezésének költségei miatt, amely 250 személyt érint.

"Sok áldozat-túlélő van, akik már régóta szenvednek az ellenük elkövetett elítélendő bűnök miatt"

- mondta Jaime Soto püspök egy április 1-jei sajtóközleményben.

Soto először 2023. december 9-én jelentette be a hírt, az egyházmegye híveihez intézett levelében azt írta, hogy "alapos megfontolás és konzultáció" után hozta meg a döntést.

"Egy ilyen átszervezési folyamat nélkül valószínűleg nem minden áldozat kapna méltányos elbírálást a követeléséről"

- írta akkor.

"A követelések rendezésére rendelkezésre álló pénzeszközöket az első néhány kezelt ügy kimeríthetné, és az utána következő esetek kevés vagy semmilyen kártérítésben nem részesülnének".

Néhány hónappal korábban Soto a hívekhez intézett levelében arra figyelmeztetett, hogy a kaliforniai AB 218-as törvény alapján benyújtott "elképesztő számú követelés" - amely 2020. január 1-jén lépett életbe és 2022. december 31-én jár le - "túlterheli" az egyházmegyét, és olyan pénzügyi kihívást jelent ... mint amivel eddig még soha nem szembesültek.

A csőddel kapcsolatban az egyházmegye azt írta, hogy a perek "majdnem fele" az 1970-es évekből vagy korábbról, és több mint 80 százalékuk az 1980-as évekből vagy korábbról származó vádakból származik.

"Mindössze hat kereset állítja, hogy olyan visszaélések történtek, amelyek az egyházmegye 2002-es reformjai után történtek"

- mondta az egyházmegye, utalva arra az évre, amikor az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája elfogadta a gyermekek és fiatalok védelméről szóló chartáját (más néven a Dallasi Chartát).

Soto 2023. december 9-én kelt levelében hangsúlyozta, hogy "csak a püspöki adminisztrációs hivatal ... fog csődvédelmet kérni" a 11. fejezet szerinti átszervezési kérelemben, és hogy "a plébániák és iskolák zavartalanul folytatnák működésüket".

A honlap azt is közölte, hogy az egyházmegye meglévő vagyona - amelynek egy részét várhatóan eladják a csődeljárás során - nem elegendő a követelések költségeinek fedezésére, a "komoly megszorítások és kiadáscsökkentések" ellenére sem.

Az egyházmegye elismerte, hogy "a biztosítási fedezeten kívül a peres ügyek rendezésének kifizetésére a hívők adományait használják, mivel elmondása szerint mindent, amit az egyházmegye tett, vásárolt vagy ami a birtokában van, a hívek hozzájárulásaiból fizettek.

"Ez magában foglalja az ügyek rendezését és azt, hogy megpróbálunk valamiféle kárpótlást nyújtani azoknak, akiket elárultak azok a papok akikben megbíztak"

- áll a közleményben.

"A szexuális visszaélések beteges bűne - és az egyházi vezetés kudarca miatt jutottunk idáig. Ezekért a bűnökért kell vezekelnem"

- mondta Soto az április 1-jei közleményben, valamint hozzátette:

"Imádkozzanak velem együtt az áldozatok-túlélők gyógyulásáért. A rájuk mért fájdalom egy életen át tart, ezért a mi vezeklésünknek is egy életre szóló elkötelezettségnek kell lennie."

(ncr)

Legfrissebb