Ugrás a tartalomra

Áttörés: a keresztény pakisztáni diákoknak többé nem kell iszlámot tanulniuk

A diákok a Biblia tanulmányozása mellett a hit hőseiről is tanulhatnak majd.

Kép forrása: Persecution.org

A pakisztáni kormány úgy döntött, hogy a nem muszlim diákoknak többé nem kell iszlámot tanulniuk az iskolában.

A pakisztáni Szövetségi Oktatási és Szakképzési Minisztérium a hét elején bejelentette, hogy a 2024/25-ös tanévben új tantervet vezetnek be a keresztény diákok számára, amelyben már nem kötelezik őket az iszlám tanulmányokra. A diákok elsőtől a tizenkettedik osztályig azt a vallást tanulhatják majd az iskolában, amelyben a családjuk hisz.

Ez a döntés egy kis győzelem a vallásszabadság számára Pakisztánban, ahol a keresztények rendszeresen ki vannak szolgáltatva az istenkáromlási törvényeknek, és az erőszaknak, valamint a kényszerházasságnak és a térítéseknek.

A keresztény tanulókra vonatkozó tanterv tartalmazza a Biblia átfogó tanulmányozását, Jézus Krisztus életét és tanításait, a keresztény hit alapelveit, az egyháztörténelmet, valamint az inspiráló keresztény személyiségeinek tanulmányozását. A diákok a kereszténység pakisztáni hatását is tanulmányozzák, különös tekintettel Tamás apostol szolgálatára.

Ironikus módon a tanterv a keresztény értékekről, például a mártírságról is tartalmaz fejezeteket.

A keresztény diákok olyan hithősökről tanulnak, mint Shahbaz Bhatti, Pakisztán kisebbségügyi minisztere, akit 2011-ben meggyilkoltak, miután felszólalt a pakisztáni üldözött keresztények ellen.

A Pakisztáni Kisebbségi Tanárok Egyesületének elnöke, Anjum James Paul elmondta:

"Ez nagy győzelem a pakisztáni vallási kisebbségek számára, mivel az elmúlt két évtizedben az egyenlő oktatásért küzdöttünk. Miután különböző kormányokhoz, intézményekhez és a felsőbb bíróságokhoz fordultunk, a pakisztáni kormány végre elismerte a kisebbségi tanulók ezen jogát, és felmentette őket az iszlám kötelező tanulása alól"."

Bár az új tanterv némi könnyebbséget jelent a pakisztáni vallási kisebbségek számára, még így is sok kihívás vár rájuk, mivel Pakisztán muszlim többségű ország, és időbe telik, amíg a tanárokat megfelelően felkészítik az új tantervre, és jóváhagyják a keresztény tankönyveket. Az International Christian Concern munkatársai abban reménykednek, hogy a muszlim diákok, tanárok és vezetők ezen keresztül megismerhetik az evangéliumot.

(Persecution.org)

Legfrissebb