Ugrás a tartalomra

Átalakítja az európai közéletet a Fico-merénylet? - Bencsik Gábor, Szakonyi Péter

A Világnézet legfrissebb adásában Bencsik Gábort és Szakonyi Pétert kérdeztük a szlovák miniszterelnök elleni merénylet európai politikára gyakorolt hatásáról.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Bencsik Gábor és Szakonyi Péter újságírókat kérdeztük a Fico-merénylet politkia következményeiről, a közéleti vitákról és a Matolcsy-Nagy közötti feszültségről.

A szlovák miniszterelnök elleni merénylet hatása

A vendégek egyetértettek abban, hogy a merénylet ráirányítja a figyelmet a politikai indulatok elszabadulására, ami nemcsak Szlovákiát, hanem egész Európát érinti.

"Nem csak Szovákiában, és nem csak Magyarországon, hanem másútt is, és hogy milyen következményekkel járhat az, hogyha az uszítás, az emberek egymás ellen hergelése tovább folytatódik."

- fejtette ki Szakonyi Péter.

Európai parlamenti választások és kampányok

A vendégek elemezték, hogy a merénylet mennyire befolyásolja az európai választásokat. Szakonyi Péter szerint a kisebb országok belpolitikai eseményei nem lesznek jelentős hatással az uniós választásokra.

"Sajnálatos módon sem Szlovákia, sem Magyarország, de sok esetben még Lengyelország sem tényező az európai politikában." - mondta Szakonyi Péter.

Politikai viták Magyarországon

A vendégek beszéltek a politikai viták hiányáról Magyarországon és arról, hogy a politikai vita műfaja szétzilálódott az aszimmetrikus politikai tér miatt.

"A politika szórakoztató, izgalmas, egy szakadatlan szappanopera, a valós szereplőkkel jól leköti az ember figyelmét."

- emelte ki Bencsik Gábor.

Legfrissebb