Ugrás a tartalomra

Arizona: szinte teljesen betiltotta az abortuszt a Legfelsőbb Bíróság

Az amerikai választások egyik meghatározó témája az abortusz.

Photo by Bermix Studio / Unsplash

Arizona szinte kizárólag konzervatív bírákból álló Legfelsőbb Bírósága egy nappal Donald Trump kijelentései után - mely szerint ő az államokra bízná a terhesség művi megszakításának szabályozását - lényegében illegálissá tette az abortuszt az államban.

Kedden összeült Arizona állam Legfelsőbb Bírósága, amely egy 1864-es törvényt újjáélesztve lényegében betiltotta az abortuszt – mindössze abban az esetben engedélyezi a terhesség művi megszakítását, ha a nő élete veszélyben forog. Tehát illegálisnak számít a beavatkozás, amennyiben a fogantatás erőszak vagy vérfertőzés útján történt. - számol be az index.

A 160 éves törvény visszahozatalával lényegében Arizonában lett az egyik legszigorúbb szabályozás.

A 4–2 arányban meghozott döntés majd csak 45 nap múlva, május végén emelkedik törvényi erőre.

Az abortusz egy nagyon kényes kultúrpolitikai kérdés az országban: míg a republikánusok egy jelentős része jóval szigorúbb szabályozást szeretne, addig a demokraták a lehető legmegengedőbb törvényeket fogadnák el a reprodukciós jogok kapcsán, többnyire akár a terhesség 24. hetéig is engedélyeznék a terhességmegszakítást.

A reprodukciós jogokról ugyan több ízben fogadtak el törvényeket szövetségi szinten, de az ahhoz való jogot alapvetően az 1973-as legfelsőbb bírósági döntés, az ún. Roe kontra Wade szavatolta.

Ugyanakkor a mostani konzervatív többségű szövetségi Legfelsőbb Bíróság még 2022-ben felülírta azt, így szövetségi szint helyett állami szinten kell a kérdésről dönteni.

Ezután a republikánus többségű államokban sorra vezettek be szigorúbb szabályozásokat – voltak olyan déli államok, ahol ezután olyan törvényt fogadtak el, amivel lényegében betiltották az abortuszklinikák működését.

Ezek az államok annak ellenére hoztak szigorúbb szabályokat, hogy az állampolgárok többsége egyébként támogatja az abortuszt. – a Gallup közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 51 százaléka támogatja bizonyos körülmények között (például ha a magzat az anya életét veszélyezteti, a fogantatás bűncselekmény útján történt, vagy egyéb okok), 34 százalékuk minden esetben legálissá tenné, miközben csak a társadalom 13 százaléka tenné illegálissá teljesen.

A 2022-es félidős választások során több államban tartottak népszavazást a kérdésről, ahol még a republikánus bástyának számító államokban is ellenezték az abortuszhoz való jog további szigorítását.

Az index szerint a mostani arizonai döntés után sok republikánus képviselőjelölt közleményben jelentette be, hogy nemhogy nem támogatja, hanem akár ellenzi is az 1864-es törvény újjáélesztését.

Még az alapvetően abortuszellenesnek mondható, ám billegő körzetekben induló republikánusok is elítélték a döntést. Kari Lake, a republikánusok szenátorjelöltje arra szólította fel a demokrata kormányzót és a republikánus többségű törvényhozást, hogy

azonnal álljanak elő egy józan észt követő megoldással, amit az arizonaiak tudnak támogatni.

David Schweikert, republikánus képviselő pedig kijelentette,

ezt a kérdést az arizonaiaknak kell eldönteniük, nem pedig a bíróságnak.

Ugyanakkor nem kizárólag Arizonában, hanem más államban billegő körzetekben induló republikánusok is elítélték a döntést és annak azonnali módosítását követelték.

Ennek oka, hogy a városi és kertvárosi nők többsége az ilyenfajta szigorítások ellen van, és ezzel a témával még a politikailag inaktívak is mozgósíthatók.

2020-ban például Donald Trump részben a kertvárosi nők szavazatainak a hiánya miatt veszített, de a republikánus képviselőjelölteknek is fontos, hogy ne csak a rurális körzetekben szerezzenek mandátumot, ha meg akarják tartani a többségüket a szövetségi törvényhozás alsóházában.

Ezzel párhuzamosan pedig a demokraták abban reménykednek, hogy több államban is a legfőbb kérdéssé válik az abortusz, mivel ezzel egyrészt könnyebben tudnak mozgósítani, másrészt a függetlenek többségét is maguk mellé tudják állítani a kampány során.

(Index)

Legfrissebb