Ugrás a tartalomra

Antiszemitizmus: zsidó diákokra támadt a tömeg egy angliai egyetemen

Több mint százan vették körbe őket.

A beszámolók szerint még most is a történtek hatása alatt vannak azok a zsidó diákok, akiket több mint száz palesztinbarát tüntető támadott meg egy angliai egyetemen.


A zsidó csoport elmondta, hogy az ellentüntetők egyes tagjai kiabáltak velük, és narancssárga tökkel dobálták meg őket.

Az incidensre az Exeteri Egyetemen került sor szerdán délután 3 óra körül, és a standosok elmondták, hogy az összetűzés „teljesen összetörte” őket.

Az egyik zsidó diák, a 20 éves Rojin-Sena Cantay elmondta, hogy a diákok úgy érezték, hogy a rájuk támadó antiszemita tömeg megfélemlítette és bántalmazta őket.

'Teljesen összetörtem. Egy több mint 100 fős csoport vett körül minket, akik bántalmaztak, leöntöttek minket gyümölcslével"

- mondta.

A standot egyébként azért állították fel, hogy felhívják a figyelmet az antiszemitizmusra és segítsenek megérteni annak definícióját.

'Mindannyian körbevettek és üvöltöztek velünk. Ez volt életem egyik legijesztőbb élménye. 'Csoportokban jöttek, és nagyon hirtelen lett ekkora a csoport.'

A beszámolók szerint az egyik zsidó diák sírva könyörgött egy rendőrtisztnek, hogy ne menjen el.

A Community Security Trust nevű jótékonysági szervezet 4 103 antiszemita esetet regisztrált, szemben a 2022-es 1662 esettel. Ebbe 266 zsidók elleni erőszakos támadások is beletartoztak, ami 96 százalékkal több az előző évhez képest, és a legmagasabb szám azóta, hogy a CST 40 évvel ezelőtt elkezdte az adatgyűjtést.

Az antiszemita incidensek száma tavaly 147 százalékkal, rekordszintre ugrott, és a Hamász október 7-i támadása nyomán hatalmasat nőtt.

– tartalmazza a jelentés.

Az Exeteri Egyetem szóvivője értesült az incidensről, és azt mondta, hogy azonnali vizsgálatot indítanak a ügyben.

"Úgy tudjuk, hogy az incidenst jelentették a rendőrségnek, és együttműködünk velük az alapos kivizsgálás érdekében.

Legfrissebb