Ugrás a tartalomra

Antiszemita tüntetők törtek be a dagesztáni repülőtérre

Egy Izraelből érkező gép utasait keresték, többen súlyosan megsérültek.

Többen is megsérültek, mikor az antiszemita csőcselék "Allahu Akbar"-t skandálva betört a Dagesztáni repülőtérre. - Kép forrása: AFP PHOTO / TELEGRAM/ ASKRASUL

Több százan rohamozták meg a repülőteret az Orosz föderációhoz tartozó Dagesztánban egy Izraelből érkező gép miatt, antiszemita szavakat skandálva.

Antiszemita tüntetők százai rohamozták meg a Dagesztán régió fő repülőterét, akik antiszemita jelszavakat skandálva berontottak a leszállópályára, az izraeli Tel-Aviv városából érkező járat utasait keresve – jelentették az orosz hírügynökségek az AP News beszámolói szerint.

Az orosz híradások szerint a tömeg vasárnap körülvette a Red Wings orosz légitársaság repülőgépét.

A hatóságok lezárták a repülőteret Mahacskalában, a túlnyomórészt muszlimok lakta régió fővárosában, és rendőröket vezényletek ki a létesítményhez.

A dagesztáni egészségügyi minisztérium szerint több mint 20 ember megsérült, ketten válságos állapotban vannak. A sérültek között rendőrök és civilek is vannak.

"Hatvan embert vettek őrizetbe a zavargások során."

- közölte hétfőn a Dagesztánt is magában foglaló szövetségi körzet belügyminisztériuma.

A közösségi médiában közzétett videókon látható, hogy a tömegben egyesek palesztin zászlókat lengetnek, mások pedig megpróbáltak felborítani egy rendőrautót. Antiszemita jelszavak kiabálása hallatszik, és a tömegben néhányan az érkező utasok útlevelét vizsgálták, nyilvánvalóan azért, hogy megpróbálják azonosítani az izraeli utasokat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala vasárnap esti közleményében azt írta:

"Izrael elvárja az orosz rendfenntartó hatóságoktól, hogy megvédjék minden izraeli állampolgár és zsidó biztonságát, bárhol is tartózkodjanak, és határozottan lépjenek fel a randalírozókkal, a zsidók és az izraeliek ellen irányuló vad uszítással szemben".

A regionális dagesztáni kormány a gázai palesztinok támogatásának hangot adva egyúttal felszólította a polgárokat, hogy maradjanak nyugodtak, és ne vegyenek részt az ilyen tüntetéseken.

"Arra kérjük a köztársaság lakóit, hogy megértéssel kezeljék a világban jelenleg uralkodó helyzetet. A szövetségi hatóságok és a nemzetközi szervezetek mindent megtesznek a gázai civilek elleni tűzszünet elérése érdekében"

- írta a dagesztáni kormány a Telegramon.

A dagesztáni legfőbb mufti, Akhmad Afandi sejk felszólította a lakosokat, hogy hagyjanak fel a zavargásokkal.

"Tévedtek. Ezt a kérdést nem lehet így megoldani. Megértjük és nagyon fájdalmasan érzékeljük felháborodásukat. Ezt a problémát mi másképp, a megfelelő módon fogjuk megoldani

- mondta a Telegramban közzétett videóban nyugalomra, amelyben nyugalomra, és türelemre szólította fel a tüntetőket.


Legfrissebb