Ugrás a tartalomra

Animációs kisfilmmel reklámozza a gyermekeknek a pubertásblokkolókat Amerika legnagyobb abortuszklinikája

A Planned Parenthood sok kritikát kapott azután, hogy olyan animációs reklámanyagot tett közzé, mely arra ösztönzi az önmagukat transzneműnek vagy nem bináris neműnek érző gyerekeket, hogy bátran használjanak pubertásblokkoló készítményeket.

A másfél perces kisfilm azokhoz a gyerekekhez szól, akik úgy érzik, a biológiai nemük nem egyezik meg azzal a nemmel, aminek ők érzik magukat. A videóbszerint nekik a pubertás különösen „kényelmetlen és stresszes” lehet, ezért megnyugtatják őket, hogy nincsenek egyedül és vannak olyan készítmények, melyek a pubertáskori biológiai változásokat késleltetik néhány évvel (egyfajta stop táblaként), hogy több idejük legyen gondolkozni, valójában milyen neműnek is tartják magukat.

A készítmények elmondásuk szerint „rendkívül biztonságosak”, de kiemelik, hogy aki bizonytalan a nemi identitásában, az mindenképp beszéljen erről egy megbízható felnőttel, egészségügyi szakemberrel.

A további információkat ezekkel a készítményekkel kapcsolatban a PlannedParenthood weblapján találhatnak azok, akik magukra ismertek a kisfilm során. Most a Planned Parenthood olyan vádakkal néz szembe, hogy hormonkészítményeket ír fel mindenfajta előzetes orvosi szakvélemény nélkül.

Több szülő is felszólalt az eset kapcsán, köztük egy anya, akinek a lányának 6 hónapos tesztoszteronkúrát írtak fel egy mindössze 30 perces konzultáció után, anélkül, hogy bármiféle orvosi vizsgálatra küldték volna a lányt.

Helena Kerschner, egy korábbi transznemű májusban interjút adott az üggyel kapcsolatban, amiben elmesélte, hogy 18 éves korában ellátogatott a Planned Parenthood klinikára, ahol a kételyeit elmondva egy ápolónő óriási adag tesztoszteronnal látta el. Se vérvételt nem végeztek, se semmiféle korábbi orvosi feljegyzést nem kértek (új vizsgálatokat szintén nem végeztek), csak a 200 dolláros ellátási díjat kérték el tőle, miután felírták a hormonkészítményt.

Helena elmondta, hogy a hormonkezelés során olyan heves indulatok törtek ki belőle, hogy a dührohamok során önmagában is kárt tett, emiatt pedig kétszer is kórházba került.

Egy korábbi Planned Parenthood alkalmazott is nyilatkozott a megosztó ügy kapcsán és elmondta, hogy míg ott dolgozott az intézményben, soha, egyetlen egyszer sem látott olyat, hogy az intézmény megtagadta volna a biológiai nemükkel ellentétes hormonkészítmények felírását a hozzájuk fordulóktól.

Egy Los Angelesben található gyermekkórház a Kaliforniai Családi Tanács kezdeményezésére kutatásokat végzett a pubertáskori hormonblokkolókkal kapcsolatban, és megállapították, hogy ezek a készítmények nagyon nagy arányban okoznak meddőséget az azokat használók között.

Vida Zsanett / Christian Post

Legfrissebb