Ugrás a tartalomra

Anglia: zsidók elleni gépfegyveres merénylet miatt emeltek vádat két férfi ellen

Zsidó közösségek, rendőrök és a hadsereg személyzete ellen terveztek támadást.

Kép forrása: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

A 36 éves Walid Saadaoui és az 50 éves Amar Hussein ellen terrorcselekmény előkészítésével emeltek vádat - közölte a Greater Manchester-i rendőrség.

Az ügyészek szerint Saadaoui és Hussein az Iszlám Állam terrorcsoport által inspirált támadást terveztek végrehajtani automata fegyverekkel.

Célpontjaik között szerepelt az északnyugat-angliai zsidó közösség, valamint a rendvédelmi szervek és a hadsereg személyzete.

A zsidó biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) szerint a vádak nagyon súlyosak, és részei az antiszemita bűncselekmények emelkedő tendenciájának.

"Ez csak egy a közelmúltban történt és folyamatban lévő esetek közül, amelyek azt mutatják, hogy a zsidó közösségnek miért van szüksége ilyen széles körű biztonsági intézkedésekre, és miért olyan létfontosságú a rendőrséggel és a kormánnyal való folyamatos partnerségünk"

- áll a CST közleményében.

A rendőrség közölte, hogy felismerték, milyen hatással lehetnek a zsidó közösségre az összeesküvés részletei, hozzátéve, hogy nem hiszik, hogy szélesebb körű veszélyt jelentene a lakosságra nézve.

"A mai első bírósági megjelenés néhány aggasztó és nyugtalanító részletet vázolt fel egy feltételezett terrorista összeesküvésről, amelyet állítólag a Greater Manchesterből származó gyanúsítottak terveltek ki"

- mondta Rob Potts rendőrfőnök-helyettes.

"Tudjuk, hogy ennek milyen jelentős hatása lesz. Különösen a nagy manchesteri és az egész országbeli zsidó közösségünkre."

(Ynet)

Legfrissebb