Ugrás a tartalomra
LMBTQAngliaHírek

Anglia: megszűnik a pubertásblokkolók rutinszerű alkalmazása

Az Egészségügyi Hivatal szerint túl kevés adat áll rendelkezésre.

Photo by Chris Lawton / Unsplash

Az angliai Egészségügyi Szolgálat úgy döntött, hogy a nemi identitással foglalkozó klinikákon ezentúl gyermekek esetében nem alkalmaz rutinszerűen pubertásblokkoló gyógyszereket, mivel elmondásuk szerint nem áll rendelkezésre megfelelő adat a lehetséges előnyokről és ártalmakról.

A hormonblokkolók szüneteltethetik a pubertás kialakulását, amelyeket az állítolagosan nemi identitászavarban szenvedő gyermekeknek írnak fel.

"kutatási kereteken kívül pubertásgátló hormonokat nem szabad rutinszerűen előírni gyermekek és serdülők számára"

- áll a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) pénteki közleményében, kivételes esetekben azonban  továbbra is adhatók a pubertásgátlók 18 év alattiaknak , és jövőre  egy klinikai tanulmány indul azok gyermekekre gyakorolt hatásáról.


A gyermekek nemi identitásának "megerősítésére" vonatkozó ellátásokról szóló vita Nagy-Britanniában nem olyan heves, mint az Egyesült Államokban, ahol több republikánus vezetésű államban betiltották a pubertásblokkolókat és más kezeléseket a kiskorúak számára.

Az NHS azt mondta, hogy az új szabályok "átmeneti irányelvek", amelyeket további felülvizsgálatnak vetnek alá, beleértve egy olyan kutatási tanulmány eredményét, amely a pubertást elnyomó hormonok hatását vizsgálja a gyermekek és fiatalok esetében.

A tavaly közzétett eredmények, amelyek a gyermekek nemi ellátásának felülvizsgálatából származnak, és amelyeket egy gyermekorvos, Dr. Hilary Cass vezetett,kijelentették, hogy hiányosságok vannak a hormonblokkolókkal kapcsolatos adatokban.

Az NHS szerint az új klinikák orvosai "kivételes, eseti alapon" egy országos orvosi szakértői csoport jóváhagyásától függően továbbra is felírhatják a gyógyszereket kiskorúak számára. Az  egészségügyi szolgálat döntése nem akadályozza meg, hogy a gyermekek és családjaik máshol is hozzájussanak a pubertásblokkolókhoz, de elmondásuk szerint határozottan ellenezni fogják.

Az angliai legfelsőbb bíróság 2020-ban úgy döntött, hogy a 16 év alatti gyermekek valószínűleg nem képesek tájékozott beleegyezést adni a pubertást késleltető gyógyszereket tartalmazó orvosi kezeléshez.A döntést 2021-ben a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte, és kimondta, hogy az orvosok a szülő beleegyezése nélkül is felírhatnak pubertásblokkoló gyógyszereket 16 év alatti gyermekeknek.

(NYP)

Legfrissebb