Amichai Chikli: "Soros kritikája minden, csak nem antiszemitizmus"

Amichai Chikli, Izrael diaszpóraügyekért és az antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős minisztere megvédte Elon Muskot a Soros Györgyre tett kijelentéseivel kapcsolatban.

Chikli szerint az izraeliek nagy többsége felnéz a tech milliárdosra azonban  a Rágalmazás Elleni Liga és az  izraeli külügyminisztérium is antiszemitizmusnak minősítette Musk kijelentéseit, bár Eli Cohen, izraeli külügyminiszter később ellenezte a hivatal nyilatkozatát.

Musk egy hétfőn közzétett Twitter bejegyzésben a holokauszt túlélő Sorost a Marvel- X-MEN képregénysorozat egyik szintén holokausztot túlélő főgonosz szereplőjéhez, Magnetóhoz hasonlította, valamint kijelentette: „ Soros gyűlöli az emberiséget”.

"Mint Izrael minsztere, akinek feladata az antiszemitizmus elleni küzdelem, szeretnném tisztázni, hogy Izrael kormánya és állampolgárainak túlnyomó többsége nagyszerű vállalkozónak és példaképnek tekinti Elon Muskot.

– nyilatkozta.

"Soros kritikája aki a zsidó néppel és Izrael állammal szemben a legellenségesebb szervezeteket finanszírozza - minden, csak nem antiszemitizmus, épp ellenkezőleg!"

– áll Chikli Twitteren közzétett bejegyzésében

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) vezérigazgatója azonban másképp vélekedett, szerinte a szélsőjobboldaliak Sorost az antiszemita megjegyzéseket sem nélkülözve, a világ problémáinak forrásaként állítják be.

"Látni, hogy Elon Musk, függetlenül a szándékától ezt a szegmenst táplálja"

– közölte Greenblatt.

"Ez nem csak elkeserítő, hanem veszélyes is: arra bátorítja azokat a szélsőségeseket, akik már amúgy is zsidóellenes összeesküvéseket szövők táborát, és ennek következtében próbálják Sorost és a zsidó közösségeket támadásba venni"

Az ADL kijelentéseire Musk is reagált.

"Az ADL-ból el kellene venni az A-t "

– fogalmazott Musk utalva ezzel a Rágalmazás Elleni Liga angol nevében található Anti,azaz "ellenes" szóra, mivel a tech guru szerint inkább "Rágalmazás Ligának" kellene hívni.

(TOI)