Ugrás a tartalomra

Amerika már nem erősebb Kínánál? - Demkó Attila

A Világnézet legfrissebb adásában Demkó Attila beszélt Oroszország geopolitikai helyzetéről és szövetségeseiről


A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Demkó Attila biztonságpolitikai szakértőt, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjét kérdeztük Oroszország geopolitikai helyzetéről és szövetségeseiről, különös tekintettel Észak-Koreára, Iránra és Kínára.


Oroszország és Észak-Korea kapcsolata

Demkó Attila Vlagyimir Putyin orosz elnök észak-koreai látogatása nyomán elmondta, Oroszország jelentős katonai támogatást kap Észak-Koreától, cserébe gazdasági javakat és technikai know-how-t nyújt. A szakértő szerint ez a kapcsolat stratégiai kényszerlépés Oroszország részéről. Úgy látja, nehéz megmondani Kína szerepét a két ország közötti szövetségben. Kína valószínűleg közvetetten támogatja Oroszországot Észak-Koreán keresztül.

„Az majdnem biztos, hogy ha Kína nagyon nem akarná, hogy Észak-Korea szállítson az oroszoknak, akkor meg tudná akadályozni"

–emelte ki.


Vietnam és India kapcsolata Oroszországgal

Demkó Attila kitért arra is, hogy Vietnam kulcsfontosságú Oroszország számára, mivel fegyverimportjának 80%-a Oroszországból érkezik. A délkelet-ázsiai ország egyik szövetségi rendszerhez sem tartozik, hanem igyekszik a semlegességét megőrizve egyensúlyozni a nagyhatalmak között.

Az adásban szó esett arról is, hogy India gazdasága dinamikusan növekszik, és lakosságszámban már megelőzte Kínát.

India független szereplőként kíván maradni a globális színtéren,

és nem hajlandó alávetni magát sem a Nyugatnak, sem más hatalmaknak.

"Rettenetesen nagy a fejlődés, nagy az önbizalom Indiában, és ez az önbizalom arra is kiterjedt, hogy ők nem fognak senki alá bekúszni" - hangsúlyozta Demkó Attila.


Irán és Törökország viszonya Oroszországhoz

Demkó Attila azt is kifejtette, Irán egy erős középhatalom, amely jelentős katonai és politikai támogatást nyújt Oroszországnak, és több szövetségessel rendelkezik a Közel-Keleten. Törökország pedig inkább pragmatikusan viszonyul Oroszországhoz, és kihasználja a geopolitikai helyzetet saját előnyére, miközben NATO-tagként is független politikát folytat.

"Törökország partnere Törökország"

– tette hozzá.


Magyarország helyzete

A biztonságpolitikai szakértő arra is kitért, hogy Magyarország igyekszik megőrizni gazdasági és politikai függetlenségét, miközben a Nyugat és Kelet között egyensúlyoz. Úgy látja, a magyar vezetés pragmatikusan kezeli a keleti kapcsolatokat, megpróbálva megérteni és együttműködni velük.

"Sok tekintetben jóval realistábban látjuk a világot Magyarországról"

- tette hozzá Demkó Attila.

Legfrissebb