Ugrás a tartalomra

Akcióba lendültek a keresztények a törökországi földrengés után

A halálos áldozatok száma még mindig emelkedik és a számuk már meghaladta a 16 ezret.


A repülőterek Törökországban és környékén az elmúlt napokban megteltek emberekkel. Számos mentő- és támogató csapat érkezett más országokból, hogy az érintett térségbe siessenek.

Csütörtök reggel a holland USAR csapat arról számolt be, hogy tizenegy embert sikerült kimenteniük a romok alól. A csapat kedden kezdte meg munkáját, és éjjel-nappal próbál dolgozni. A tapasztalat azt tanítja, hogy a romok alatt a túlélés esélye 72 óra után csökken.

A Törökországi Protestáns Egyházak Török Szövetsége (TeK, a Török Evangélikus Szövetség) "mély sokkban" van, és a külföldi hívők imáit kéri - írja az Evangelical Focus. A TeK az Első Remény Egyesület (First Hope Association, FHA) révén tevékenykedik a helyszínen. Ez a szervezet egy elsősegélynyújtó csapatot küldött egy mentőautóval. Az utazás Törökország déli részébe nem könnyű az eső és a hó, valamint a lezárt utak miatt - mondták az Evangelical Focusnak.

Törökországban és Szíriában is több egyházi épület megrongálódott - írja a holland Reformatorisch Dagblad. Antakya (a bibliai Antiochia) városában a görög ortodox templomot romba döntötte a földrengésés a város zsinagógája is megsérült.

Az Idea német sajtóügynökség megszólaltatta Susanne Geske evangélikus keresztényt, akit a földrengés a leginkább érintett várostól, Gazianteptől északra fekvő Malatyában lévő házában lepett meg. Geske kénytelen volt menedéket keresni. Most Gaziantepben segít, és a helyzetet pusztítónak írja le.

"Egyes utcákban már nem maradtak házak. Napról napra több holttestet találnak. Malatyába csak lassan érkezik a segítség, mert a régióban jelenleg üzemanyaghiány van"

-mesélte.

Geske néhány gyermekével és más keresztényekkel együtt segélyszállítmányok szállításával próbálja enyhíteni az emberek szenvedését. Geske férjét, Tilman Geske evangélikus teológust 2007-ben két török kereszténnyel együtt meggyilkolták muszlim szélsőségesek. Susanne Geske megbocsátott az elkövetőknek, és Törökországban maradt a gyermekeivel.

A német Diakonie Katastrophenhilfe speciális téli ruházatot oszt az embereknek. A hideg időjárás extra problémát jelent a térségben. Néhány órával a földrengés után a Diakonie Katastrophenhilfe szíriai partnerszervezete 3000 télikabátot és sapkát tudott kiosztani, különösen a gyerekeknek.

Európában sok egyházban ezen a héten vagy jövő vasárnap extra gyűjtést tartanak. A halálos áldozatok száma még mindig emelkedik és a számuk már meghaladta a 16 ezret. Az áldozatok számából egyértelmű, hogy ez a földrengés volt az egyik legsúlyosabb, amit valaha is láttak a térségben. A legtöbb halálos áldozat Törökországban van, de Szíriában is mintegy 2000 áldozatot számlálnak.

Az európai római katolikus püspökök köszönetet mondanak mindenkinek, aki a szenvedők megsegítésére tesz lépéseket. A héten a püspökök a cseh fővárosban, Prágában tartották szinódusukat a kontinens összes kollégájával. A Krestandnes cseh hírcsatorna beszámolója szerint az egyház igyekezett minél közelebb lenni a Törökországban és Szíriában élő emberekhez. A püspökök "minden lehetséges támogatást" megígértek a jelenlegi válság leküzdésére.

(CNE)

Legfrissebb