Ugrás a tartalomra

"A gondolat ereje": agyi impulzusokkal irányítanak drónokat az oroszok

Nem világos, hogy katonai célokra tervezték-e.

Photo by Jordan Cormack / Unsplash

Egy orosz technológiai és robotikai vállalat azt állítja, hogy sikerült egy drónt kizárólag „agyimpulzusokkal” irányítani, elektronikus parancsok nélkül. - számol be az Eurasian Times.

A technológiát "gondolatvezérlésnek" nevezik, és egy olyan „neurális interfészt” alkalmaz, amely az agyhullámokat olvassa, majd ezeket elektronikus parancsokká alakítja át.

A Neurobotics vállalat által végzett fejlesztés célja az volt, hogy vonzóbbá tegye a diákok és befektetők számára a robotikai tudományok és a mesterséges intelligencia területét.

Ez része a nagyobb kormányzati erőfeszítésnek, hogy ösztönözze a kormány által irányított és hazai robottechnológiai szektort a drón technológiában való önállóságra.

A Geoscan kvadkoptert neurális interfésszel kezelő személy. Forrás: RIA Novosti/Telegram

Az RIA Novosti beszámolója szerint a Neurobotics vállalat fejlesztői először integrálták a drónt, egy quadcoptert, a „neurális interfésszel”. Ezután a pilóta „irányította” a drónt „agyimpulzusokkal”. Ezt a jelenséget „a gondolat erejének” is nevezték. A demonstrációs kísérletet a Nemzeti Technológiai Kezdeményezés (NTI) keretében tartották meg.

"A Neurobotics vállalat fejlesztői a Geoscan cég Pioneer Mini drónját csatlakoztatták a NeuroPlay neurális interfészhez, amely lehetővé teszi a pilóták számára, hogy a quadcoptert agyimpulzusokkal irányítsák, azaz a gondolat erejével. Ez a fejlesztés hasznos lesz drónversenyek tartásakor, amelyeket agy-számítógép interfésszel irányítanak"

- mondta az NTI.

Vladimir Konyshev, a Neurobotics vállalat vezérigazgatója és az NTI Neuronet Working Group tagja szerint a drónok neurokontrollja az Alapkutatás, Technológia, Mérnöki és Matematika (STEM) tanulmányokban kulcsfontosságú rendszer.

Ez egy "interdiszciplináris" terület, amelybe beleértődik a neurológia, a mechatronika, a repüléstudomány, a szoftverfejlesztés és akár a sportorvoslás is.

A neurális interfész technológiák egyik célja az, hogy javítsák az agy és a végtagok közötti idegek működését. amelynek következtében kezelni lehet az idegrendszerrel összefüggő egészségügyi problémákat, például a bénulást és az idegkárosodást.

Néhány amputált személy már olyan bionikus végtagokat kapott, amelyeket kizárólag az agyból érkező elektronikus impulzusokkal lehet irányítani.

A lap elmondása szerint nem világos, hogy az újítást katonai célra tervezték-e, a vezető robotikával és technológiával foglalkozó orosz Telegram-csoportokból arra lehet következtetni, hogy ez egy önfizető civil projekt. Azonban elképzelhető, hogy később, amint a technológia kiforrottá válik az az Orosz Védelmi Minisztérium (RuMoD) is érdeklődni fog a technológia iránt.

Legfrissebb