Ugrás a tartalomra

Aggasztó: az európai egyetemeket is ellepték az Izrael- ellenes tüntetők

Amszterdamban Izrael-ellenes tüntetők botokkal támadtak a zsidó diákokra.

Bottal támadtak zsidó diákokra Amszterdamban. - Kép forrása: X

Az elmúlt napokban az izrael-ellenes tüntetők Hollandia, Finnország, Dánia, Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Nagy-Britannia egyetemein is megjelentek.

A német rendőrség feloszlatta több száz palesztinbarát aktivista tüntetését, akik elfoglalták a berlini Free University egyik udvarát. A tüntetők órákkal azután foglaltak el egy amszterdami egyetemi épületet, hogy a rendőrség 169 embert vett őrizetbe egy másik egyetemi helyszínen. Ketten őrizetben maradtak közveszélyes erőszak elkövetésének gyanújával.

Berlinben a tiltakozók mintegy 20 sátrat állítottak fel, és emberi láncot alkottak körülöttük. A legtöbben orvosi maszkkal takarták el arcukat, és keffiyeh sálakat tekertek a fejükre, és olyan jelszavakat kiabáltak, mint például

"Viva, viva Palestina".

A szervezők szerint a tüntetést résztvevői között voltak más berlini egyetemek diákjai és magánszemélyek is.

A rendőrök a beszámolók szerint néhány embert elvittek, és paprikasprayt használtak, miközben dulakodás tört ki a rendőrök és a tüntetők között. Az iskola vezetősége közleményben közölte, hogy azután hívták ki a rendőrséget, hogy a tüntetők elutasítottak mindenféle párbeszédet, és néhányan megpróbálták elfoglalni az előadótermeket.

"A FU Berlin kampuszán nem fogadható el a megszállás"

- mondta Günter Ziegler, az egyetem elnöke.

Kai Wegner, Berlin polgármestere üdvözölte az iskola döntését, hogy még azelőtt kihívta a rendőrséget, mielőtt a helyzet eszkalálódott volna.

Finnországban a Diákok Palesztináért szolidaritási csoport több tucatnyi tüntetője tábort vert a Helsinki Egyetem főépülete előtt, mondván, hogy addig maradnak ott, amíg az egyetem, Finnország legnagyobb akadémiai intézménye meg nem szakítja a tudományos kapcsolatokat az izraeli egyetemekkel.

Dániában diákok palesztinbarát tábort állítottak fel a Koppenhágai Egyetemen. Az egyetem közölte, hogy a diákok tüntethetnek, de felszólította őket, hogy tartsák tiszteletben az egyetem területén a szabályokat.

Olaszországban a világ egyik legrégebbi egyetemének, a Bolognai Egyetemnek a diákjai a hétvégén sátortábort állítottak fel, hogy a gázai háború befejezését követeljék. Diákcsoportok hasonló, nagyrészt békés tüntetéseket szerveztek Rómában és Nápolyban.

Spanyolországban Izrael-ellenes diákok tucatjai több mint egy héten át táboroztak a Valenciai Egyetem kampuszán. Hasonló táborokat állítottak fel hétfőn a barcelonai és a baszkföldi egyetemen is. A madridi állami egyetemek diákjait képviselő csoport bejelentette, hogy a következő napokban fokozza a tiltakozásokat.

Párizsban a diákcsoportok a keddre virradóra a palesztinokkal való szolidaritás jegyében gyűlésre hívtak fel.

A kelet-németországi Lipcsében mintegy 50 tüntető sátrakat állított fel a lipcsei egyetemen, és elfoglalt egy előadótermet - jelentette a dpa hírügynökség. Azt írta, hogy Szászország tartományának fő diákszövetsége a zsidó és izraeli diákok biztonsága miatti aggodalmak miatt felszólította az egyetemet a megszállás felbontására.

Hollandiában a rendőrség feloszlatott egy palesztinbarát tüntetőtábort az Amszterdami Egyetemen, és lebontották a sátrakat. A rendőrség az X közösségi médiaplatformon közölte, hogy az akcióra "a rend helyreállítása érdekében volt szükség", miután a tüntetések erőszakba torkolltak, és az Izrael-ellenes tüntetők botokkal támadtak a zsidó diákokra.

A mintegy háromezer fősre duzzadt tömeg, köztük diákok és dolgozók, néhányan keffiyeh sálat viseltek, a lebontott tábor helyszínének közelében gyűltek össze, és olyan jelszavakat skandáltak, mint

"Palesztina szabad lesz!" és "Zsaruk ki az egyetemről!".

Kora este a tiltakozó diákok egy csoportja elfoglalt egy épületet az iskola egy másik kampuszán, Amszterdam történelmi központjában - mondta az AP videoújságírója a helyszínen.

Ausztriában a tüntetők második napja mintegy 20 sátorban táboroztak a Bécsi Egyetem főudvarán. Miközben a rendőrség figyelte, a tiltakozók kordonnal zárták le a tábort, amely a holokausztban elhunyt osztrák zsidók emlékművének közelében van.

A bécsi egyetem és az Osztrák Diákszövetség elhatárolódott a tiltakozástól. A szövetség szerint "antiszemita csoportok voltak a tüntetés szervezői között", amit a tüntetők tagadtak.

Nagy-Britanniában mintegy tucatnyi egyetemen, köztük Oxfordban és Cambridge-ben is palesztinbarát tiltakozó táborok alakultak, amelyek arra sürgetik az intézményeket, hogy teljes mértékben hozzák nyilvánosságra a befektetéseiket, szakítsák meg az Izraellel való tudományos kapcsolatokat, és váljanak meg az országhoz kötődő vállalkozásoktól.

Több mint 200 oxfordi akadémikus írt alá a nyílt levelet, amelyben támogatták a tiltakozást.

(AP)

Legfrissebb