Ugrás a tartalomra

Új hazájában hirdeti az evangéliumot a tálibok elől menekülő férfi

Egy közép-ázsiai országba költözött családjával.

Több millióan menekültek el Afganisztánból a tálibok hatalomra kerülése óta. - Kép forrása: Open Doors

Több millióan menekültek el Afganisztánból a tálibok hatalomra kerülése óta.


Miután a tálibok 2021 augusztusában átvették a hatalmat Afganisztánban, több mint 1 millió afgán menekült el az országból. A gazdasági összeomlástól és a brutális kormányzástól való félelem miatt naponta több ezer ember lépte át a határt. Több mint három évvel később legalább 3,6 millió afgán hagyta el az országot, akiknek többsége a szomszédos országokban él.

Jézus követői nehéz választás elé kerültek: maradjanak tudván, hogy ha hitükre fény derül, kivégezhetik őket; vagy meneküljenek az ismeretlenbe? Sok hívő abban a reményben hagyta el hazáját, hogy így megmenekülhet családjával együtt.

Az egyik ilyen keresztény Abdulla*. Ő és családja egy közeli közép-ázsiai országba menekült. Mivel azonban ez az ország nem mindig biztonságos a keresztények számára, ezért ezt nem fedhetjük fel. Az Open Doors munkatársa azonban nemrégiben felkereste a férfit, aki beszámolt arról, hogyan boldogul családjával több évvel a tálibok hatolomátvétele után.

Abdulla állampolgárságot kapott abban az országban, ahol él. Most pedig azon fáradozik, hogy feleségének, Fatimának* is megszerezze az állampolgárságot. Az apósának is sikerült a Közel-Keletre menekülnie, de Abdulla és Fatima nem hagyhatják el az országot, ahol élnek, amíg Fatima állampolgársági kérelmét el nem bírálják. Abdulla szerint új otthonuk pontosan az, ahová Isten hívta őket.

"Amikor elmenekültem a hazámból, és a családommal Közép-Ázsiába jöttem, az eredeti tervem az volt, hogy továbbmegyek valamelyik európai országba a jobb élet reményében, de még mindig itt vagyok Közép-Ázsiában"

‒ mondja.

"Imádkoztam, és most már biztos vagyok benne, hogy Isten arra hív engem és a családomat, hogy itt szolgáljunk."

Fatima három gyermekükről gondoskodik, és fodrászként dolgozik. Emellett vasárnapi iskolai szolgálatot is végez egy gyülekezetben. Abdulla házicsoport-vezetőként is szolgál a gyülekezetben, és más afgán menekültekkel is együtt dolgozik. Még gyermekeik is hirdetik Jézus evangéliumát!

"Úgy döntöttünk, hogy nem megyünk!"
"A feleségemmel úgy döntöttünk, hogy követjük Isten hívását. Látjuk, Isten hogyan áldja meg a családunkat. A nagyobbik fiunk, aki 12 éves, megosztja az evangéliumot a többi gyerekkel az iskolájában. Ő a felelős azért is, hogy hetente kétszer vezesse az esti családi imát. Azért bíztuk meg ezzel, hogy tanuljon."

Abdulla új szolgálatba is belevágott: az anyanyelvén osztja meg az evangéliumot, és keresztény tartalmakat tesz elérhetővé online forráson keresztül.

"Nyilvánvaló, hogy az emberek használják ezt az internetes forrást; nagyon gyakran kapunk telefonhívásokat"

‒ mondja Abdulla.

"Egy hónappal ezelőtt egy férfi hívott minket, és rengeteg kérdést tett fel Jézusról. Kiderült, hogy radikális muszlim közösségből származik, de nagyon érdeklődött Jézus iránt. Ez a férfi most már készen áll arra, hogy elfogadja Jézust. Nagyon bátorító, hogy ilyen embereket tudunk szolgálni az internet révén."

*A férfi és felesége nevét biztonsági okokból megváltoztattuk.

A cikk az Open Doors Magyarország közreműködésével készült.

Legfrissebb