Ugrás a tartalomra

A világ- elit mondaná meg mit higgyünk el - Ceglédi Zoltán

A Hit Rádió legfrissebb adásában Ceglédi Zoltán beszélt a WHO-ról és a budapesti tömegközelekedésről.

Ceglédi Zoltán

A Hit Rádió legfrissebb adásában Ceglédi Zoltán elemző, publicista akivel átrágtuk, hogy a budapesti tömegközlekedés kérdése lehet-e országosan is érdekes, valamint hogy a WHO-nak miért jött jól a Covid járvány? De nem hagytuk ki a davosi Világgazdasági Fórumot sem, hiszen résztvevőinek egyik rövidtávú célkitűzése a dezinformációk elleni harc. Vajon kinek az igazságát és tévedhetetlenségét akarják védelmezni?

Az adás gépi átírata alább olvasható:

Fekete Rita: Nagy tisztelettel köszöntöm a kedves hallgatókat. Ez itt a vélemény vezér. 2024 ben először és nagy tisztelettel köszöntöm Ceglédi Zoltánt, politikai elemzőt, publicistát. Hoztam ide nagyon sok témát.

Az első az Európai Parlament határozata, melyet Magyarországgal szemben fogadott el. Múlt hét csütörtökön volt egy plenáris ülés ülés, ahol elfogadták ezt a határozatot, illetve magát a bizottságot is elítélték azért, mert Magyarországnak végül kiutaltak valamennyit abból a pénzből, amire már nagyon régóta várunk.

Ennek csak egy kis érdekessége, hogy a határozatot benyújtók között ott van a momentumos Cseh Katalin is. Az a megdöbbentő számomra ebben, hogy jönnek az EP választások, és egy picit ahelyett, hogy az Európai Parlament akár magyar képviselői is megpróbálnák megszerettetni velünk ezt az intézményrendszert, annak ellenére ilyen dolgok történnek, amik azért szerintem elég sokakat felháborítanak.

Ceglédi Zoltán: De az Európai Parlamentben ezek a képviselők, illetve [00:01:00] általában ezt a határozatot megszavazók, azok az erő pozíciójából tudnak politizálni. Most az egy másik kérdés, hogy mennyire erős önmagában az EP é. Hogyha az úniós viszonyokat nézzük, kétségtelen tény, hogy sokkal erősebb, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt volt, tehát folyamatosan egyébként erősödik, most már társ jogalkotó szervként megtalálja.

Nekem ez a mániám. A szűk keresztmetszeteket Most például tudja, hogy ugye közvetlenül nem tud befolyást gyakorolni a másik két intézménynek a döntéseire, de a személyi, személyi, személyzeti kérdésekben perdöntő a szavazata. Az, hogy egy bizottsági elnök ki lesz, az érdemben függ az Európai Parlamenttől.

Illetve ugye még egy döntés született, hogy beperelik. Az Európai Bizottságot azért, hogy ezek a pénzek Magyarországra juthatnak. Tehát az egész tízmilliárdos csomagról beszélünk, nem csak arról, hogy esetleg most megindultak bizonyos finanszírozások. És van, van itt még egy olyan leleplező dolog szerintem, hogy hogy ennek a határozatnak a része az, hogy azt [00:02:00] szeretnék, hogy úgy.

Egymásba kapaszkodjanak a különböző elvárások, különböző források, és amíg nincsen minden leokézva, addig ne jöjjön ide semmilyen pénz.

És itt kapcsolódok vissza az eredeti kérdéshez, hogy a magyar képviselők ezügyben itt mit gondolnak, vagy mit üzennek. Hogy ha az az állításom, hogy Magyarországon speciális, konkrét problémák vannak a jogállamisággal.

S ezért aztán ezen a területen így nem jöhet a pénz. Azon a területen úgy nem jöhet a pénz. Akkor nekem, nekem nagyon vigyáznom kéne arra, hogy nekem ne legyen olyan deklaráció. Sőt, megtörténik. Én magam cáfolja, hogy itt egy általános probléma van Magyarországgal, és ezért minden mindennel összecsomózunk, hogy nehogy ide tudjon jönni.

Ezzel együtt megszerettetni. B úgymond az Európai Uniót ezen képviselők által. Azért ez az elmúlt négy négy és fél éves munkával, amit ők ott [00:03:00] végeztek, az sok szempontból szembemenne, hiszen ők azt próbálták felmutatni, hogy náluk van az erő. Míg Magyarországon az ő pártjaik ellenzékben vannak, addig ők Brüsszelben.

Legutóbb Strasbourgban. Ők a többség. S ezért aztán képesek arra, hogy is csak ők képesek arra, hogy Orbán Viktort, illetve a magyar kormányt az álláspontja megváltoztatására bírja rá, adott esetben akár a jogalkotásba is bele tudjanak nyúlni. Szerintem itt ez a helyzet, de nagyon nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a legelszántabb ellenzéki szavazók közepétől eltekintve.

Hol visszhangzik pozitív módon az, ami most itt történt a magyar társadalmat tekintve

Fekete Rita: Ez egyáltalán átüti az ingerküszöböt, megrázza.

Ceglédi Zoltán: Azért erről nagyon sokan beszélnek. Szerintem. Az, hogy.

Tehát azért a legfontosabb téma a politikában az elmúlt időszakban az a Magyarországot valóban sújtó gazdasági problémák körül kulmináltak, hogy milyen drágák a dolgok a boltban, hogy hogyan állnak pontosan a [00:04:00] fizetések pedagógustól az ipari dolgozókig.

És ezzel nagyon összekapcsolódik az a tény, amit mindig elmondtak egyik és a másik oldal is, csak más fénytörést beállítva, hogy hogy nem jönnek az uniós pénzek. És most pedig nagy sikerként bejelentették, hogy a nekünk járó pénzek egyharmada az már jöhet. Ez megint még feltételes mód, de el kell számolni, utófinanszírozás van.

Dehogy jöhet ez át jön, csak mind a két társaság a maga szájíze szerint magyarázza. Az egyik arról csinál videót, hogy milyen felháborodottan számon kérte a bizottsági elnököt, hogy miért küld Magyarországra pénzt. Megint mondom, nem látom. Ennek az üzenetnek a címzettjei tömegesen a magyar társadalomban.

A másik meg arról csinál diadalittas videót, hogy ő legyőzte a bizottságot, ha úgy tetszik, kikávézta őket az álláspontjukból és jönni fognak a nekünk járó pénzek. Na

Fekete Rita: de azért még itt valamennyi pénz ügye megérkezett, és ezt pedig annak tulajdonítják, hogy születhetett egy háttéralku Ursula von der Leyen és Orbán Viktor között, hogy akkor majd mi [00:05:00] elállunk az ukrajnai segélyeknek az útjából.

Ceglédi Zoltán: Ugye ezen az a nehéz, hogy ezt soha senki nem fogja elismerni. Miközben pontosan tudjuk, hogy ezek a. Tehát ha azt feltételezzük, hogy igaz, amit az egyik oldalról mondanak, hogy nem csak konkrét jogállamisági problémák vannak, hanem általában is vannak politikai kifogások Magyarországot illetően. Nemtom, legutóbb az ellen BTK + ügyeket említették, amelyek ugye nem hatnának ki így nem tudom az Erasmus pénzekre, de mégis mindent mindennel össze próbálnak madzagolni.

Szóval ebben az esetben elég valószínű az a feltételezés is, hogy Ukrajna ügyében is van egy alkufolyamat. Néha eltolják magukat ezzel kapcsolatban itt is, ott is hallottam egy erre történő utalást. Orbán Balázs tól hallottam uniós vezetőktől, politikusoktól is, de nyilván ezt nem fogják kitenni a kirakatba.

Ugyanakkor az egyik legfontosabb dolog, amivel kapcsolatban stratégiai döntések sorozatát kell hoznia ma az [00:06:00] európai vezetőknek, az, hogy. Mit tervez ő, mit prognosztizál Ukrajna kapcsán, és. Ezzel összefüggésben az egyes tengerentúli szövetségeseink mit csinálnak? Az Egyesült Államok ezzel mit kezd, és mi magunk mire vagyunk képesek ez ügyben?

Ezt, ezt el kell dönteni, és ebben vannak megintcsak szűk keresztmetszetek. Egy egy tagállami vétó a tanácsban egy egy kormányfőnek a szavazata most már valszeg nem is csak egy lesz. Tehát ha a ficói álláspontot nézem, akkor azért ott is árnyalódik. Biztos vagyok benne, hogy ha mondjuk mondjuk Hollandiában a választáson győztes Fidesz valóban kormányfő tud lenni, akkor akkor az ő szavazata is ez ügyben árnyaltabb lesz.

Meglátjuk, mi történik. Én nagyon valószínűnek tartom azt, hogy a háttérben ilyen tárgyalások is vannak. Azért

Fekete Rita: a magyar Magyarországnak, a magyar kormánynak Fico még kevés ebben a küzdelemben.

Ceglédi Zoltán: Mindig jobb, hogyha valaki mellettünk áll a bajban és [00:07:00] nem te. Mi vagyunk az állandó vétó királyok, de hát e tekintetben ez nagy segítség, Inkább tartalmi gondok lehetnek.

Tehát a. Ugyan alapvetően a politikai kommunikáció felől jövök, és az egyik nagyon fontos ügy, hogy nem lehet állandóan fölemelni a cilindert, és megmutatni, hogy ott van alatta a nyuszi. Tehát kellene valami illúzió. Kellene valamit. Valami, valami, valami. Valami hitet adni a közönségnek abban, hogy itt valami magasztosabb dolog történik.

És hogyha állandóan arról beszélünk, hogy mindenki a barátunk, aki aktuálisan hajlandó velünk szavazni, és mindenki az ellenségünk. Akinek nem tetszik valamelyik állításunk, akkor akkor nagyon nagyon el leszünk azért. Robert Ficóval rengeteg baj van. Nézzük azt, hogy ő hogyan viselkedett a múltban az ott élő határon túli magyarokkal.

Nézzük azt, hogy ő maga hogyan viszonyul egyébként a törvényesség kérdéseihez. Nem lehet azt mondani, hogy. Újlatin módon lenne természetes szövetségesünk, mint amit, mint amit egyébként korábban gondoltunk [00:08:00] például a lengyelekről, ahol megint csak most azt kell eldönteni, hogy mennyire sértődünk meg az aktuális kormányra.

Fekete Rita: Na egy picit akkor még maradjunk itt a belpolitika részénél és Budapestnél, ugye? Talán ez az egyik nagy téma, ami itt volt az elmúlt hetekben. Európai Unió és mi határozott pénzek jönnek, nem jönnek. A másik meg, ami érdekes módon berobbant ide januárban. Itt az év elején ez az. BKK bérlet. Járatritkítások.

Karácsony Gergely, Vitézy Dávid ésatöbbi, ésatöbbi. Ki lesz itt főpolgármester jelölt? Majd amikor EP választások is vannak, ugye önkormányzati választások is lesznek. Nem is tudom, hogy az emberek. A budapesti eken kívül egyébként érdekli e a nagy magyar közönséget ez az egész cirkusz, ami zajlik? Meg az egymásnak való üzengetés a közösségi oldalon, és fényképelemzések.

Mert látszik ugye most, hogy ez is, ez is történik, hova tegyük ezt az egészet? Mi zajlik, mi folyik? Ez egy ellenzéken belüli [00:09:00] helyezkedés, vita azért, hogy. Karácsony Gergely pozícióit rontsák, vagy hogyan értelmezzük ezt?

Ceglédi Zoltán: Nézzük sorba, hogy érdekli az embereket, akik nem Budapesten laknak és nem ide járnak dolgozni vagy tanulni.

A tekintetben igen, hogy Lázár János nyúl találta ki magának, hogy az ország többsége az nem budapesti, és a. A Budapestről nézve vidékének titulált emberekben létezhet egyfajta averzió azt illetően, hogy a hírek azok a fővárosról szóljanak, hogy a sajtó, a közlekedés mind mind ott legyen, s Lázár Jánosnak tudott lenni az ajánlata, hogy na most nem Budapesten költjük el ezeket a pénzeket, hanem fejlesztünk belőle.

Nyilván utóbbi részét szúrta el. Tehát azt nem lehet mondani, hogy Budapestről leveszem a pénzt, és egyébként vidéken is megszüntettek egy csomó vasúti szárnyvonalat. De ha ez az üzenet, az igenis érdekli a nem Budapesten élőket, már azt tudja mondani, hogy most akkor végre nekünk jut. Budapest az átlagos fejlettségi szint másfél szeresét hozza.

Most adjunk oda pénzt, ahol nem érik el az egyet sem. Ha azt próbálom [00:10:00] rekonstruálni, mi történt, akkor van. Egy dolog, amit tudunk, és egy másik, amit sejtünk. Kezdve az utóbbival az, hogy a Budapest bérlet használhatóságát, jelesül, hogy az a megvásárolt budapesti bérletemmel fölszállhatok e a Budapesten belül közlekedő MÁV Volán járatokra.

Előbbibe beleértve a HÉV et is. Hogy ennek kapcsán lett egy vita, egy többkörös veszekedés színfalak mögött, nyilvánosság előtt, majd végül egy faramuci megoldás, ami jól léte márciusig tart csak. Szóval, hogy itt nem látjuk pontosan, hogy ki ki húzta be a kéziféket, kihozott olyan döntést, hogy ne legyen egy megnyugtató megoldás.

Ugyan Lázár álláspont az, hogy egy minimális, az infláció összegét sem elérő emelést javasoltak a főváros által fizetendő összegben, míg a főváros azt mondja, hogy azért nem lehetett megállap. Mégsem állapodott meg velük a főváros, míg a főváros azt mondja, hogy azért nem állapodtak meg, mert nekik sokat kell fizetni, [00:11:00] és sokkal kevesebb pénzt kapnak.

Ezt nem tudjuk. Azt tudjuk, hogy ez a konfliktus senkinek nem volt jó. Amit tudunk, ezentúl ez a másik oldal a járatritkítás. Hogy. Én nem tudom, hogy kirúgott e bárkit Karácsony Gergely az ő hivatalából. Az első nap, amikor ez a sajtóban megjelent. De ki kéne tehát, hogy. Ha politikai szempontból a politikai kommunikáció fele, hogy a politikai szempontból nézem, akkor az újraválasztásom előtt négy öt hónappal csinálni egy járatritkítás.

Tudjuk, hogy a fővárosiak számára az egyik legfontosabb fővárosi ügy az a közlekedés mindig is az volt. Nem, háború alatt is az volt, Tarlós István alatt is az volt most is ezt megcsinálni. Ez egy politikai értelemben vett öngyilkosság. Másfelől meg. Azok, amik kiderülnek ezzel kapcsolatban, hogy először valami Facebook oldal ír meg erről valamit, akire később mondják azt, hogy vele ezt egyeztették, miközben ő ezt láthatóan ha beleegyeztetik, akkor nem jelentené be, hogy ezt [00:12:00] most tudtuk meg, micsoda felháborító dolog, és akkor rakosgatja össze az információkat, hanem mikor egyeztették vele, akkor egyeztették volna vele, akkor kiabált volna.

Szóval ez. Megjelenik, és akkor a BKK vezetője bocsánatot kér azért, amit Karácsony Gergely egy órával később tagad, hogy az nem is úgy van. Ma, amikor beszélgetünk, egy olyan közleménnyel jelentkezett a főpolgármester, hogy tudniillik mennyi minden sűrűsödik meg, azért kell. Azt nem mondjuk ki most már járatot ritkítani, csak átszervezni, hogy a Bajcsin megint járhasson a villamos, ami hát én azt gondolnám, hogy nem biztos, hogy azzal kell kezdeni egy Bajcsy-Zsilinszky közlekedő villamos terveit, hogy máshol.

Az emberek nehezebben jutnak be mondjuk odáig tehát, hogy mindebben a káoszban az látszik, hogy a város menedzsment az az valamiért az elmúlt négy és fél évben sem lett egy egy prioritás a főpolgármester számára. Sajnos ki kell mondani, hogy az látszik, hogy ő korábban [00:13:00] miniszterelnök szeretett volna lenni, egészen 21 közepéig, amíg volt.

Az előválasztás úgy nézett ki, hogy ő is lesz az ellenzék. Vonatkozó jelöltje utána egy népszavazási kampányban vett részt, meg egy országgyűlési kampányban. Igazából a. A 22 es választási vereséget követően jutott arra, hogy ő főpolgármester szeretne lenni, de még mindig nem nagyon látszik, hogyan működne.

És megkapta tényleg az Achilles inába. A nyilat, Merthogy Vitézy Dávid megjelenésével őt abból az irányból kérdezik fel, ahonnan ő érkezett. Tehát míg Tarlós Istvánt be lehetett tolni korábban a fideszes. Tehát e tekintetben főváros ellenesnek titulált politikai erő helyi végrehajtója szerepébe. És ülhetett Karácsony Gergely, a mosolygós fiatalember, aki jót akar mindenkinek, és érti, hogyan kell várost vezetni.

Most azt látjuk, hogy van egy magyarázkodó főpolgármester, aki nem tudjuk. Pontosan, hogy a szervezetet hogyan vezeti, milyen utasításokat ad. Az látszik, hogy van egy káosz azt illetően, hogy akkor most több vagy kevesebb [00:14:00] busz, troli, egyebek járnak e és jön valaki. Ezért azt nem szokta senki mondani, hogy Vitézy Dávid ne értene a közlekedéshez.

És pont ebből az irányból kérdezi föl. Szerintem ez nagyon érdekes helyzetet teremt ugyanis, és ez a harmadik eleme ennek, nem látjuk még a Fidesz jelöltjét. Ugye mindig a Fidesznek van nehezebb dolga, hogyha a fővárost meg akarja hódítani. E tekintetben Vitézy Dávid olyan szavazókat is elérhet, akit egy fideszes

Fekete Rita: nem.

És ugye azonkívül, hogy nem látjuk azt, hogy Karácsony Gergely hogyan is vezeti, vagy hogyan menedzseli ezt a városvezetéses dolgot, ügyet, azonkívül azt se látjuk, hogy mennyire egységes egyébként a városvezetése, nem? Hát azért a fővárosi önkormányzatban ott vannak prominens DK s képviselők, akik nem minden esetben gondolom.

Hogy Karácsony Gergő hívek is lennének

Ceglédi Zoltán: egyben. Hát sőt, ugye most a DK kapott egy e tekintetben egy rúgást az oldalába Karácsony Gergely től, aki ugye fölment a Párbeszéd nevű tömegpárt európai parlamenti listájának ötödik helyére. Ugye a szavazólapon ez még a látható. [00:15:00] És azért Gyurcsány Ferenc, aki aki tényleg az egyik leg dörzsöltebb szereplő, az pontosan tudja, hogy ha ő amellett fog kampányolni, hogy szavazzanak a közös főpolgármester jelöltre, kap az ember.

A budapesti választó ugye Budapesten a legerősebb az ellenzék. KAP egy szavazólapot, hogy ki legyen a főpolgármester. Karácsony Gergely ezt keresi, hogyha lesz egy közös fővárosi lista. A Mi Hazánk vonatkozó módosítása alapján a közgyűlésbe csak listás mandátumok kal lehet beülni. Jó eséllyel, hogyha egy közös lista van, akkor az egységesség tekintetében könnyen lehet, hogy Karácsony Gergely vezeti azt is.

Na most ott is Karácsony Gergely nevét kell keresni, és ha emellett az egyidőben tartott európai parlamenti választásokon van egy másik. Egy lap, ahol szintén találkozik Karácsony Gergely nevével, az egyébként a párbeszéd támogatottságát akár meg is duplázhatja egyről kettőre. Ami nem tudjuk, mit számít mindenképpen, hogy egyébként ezek a szavazatok más ellenzéki párthoz is mehettek volna, és [00:16:00] nem erről volt szó.

Ugyan már, 2019 ben az volt Gyurcsány Ferenc feltétele, és akkor ennek Karácsony Gergely még eleget tett, hogy akkor lehet ő közös főpolgármester jelölt. Ha nem vesz részt a szintén, akkor ugyanabban abban az évben, csak akkor tavasszal nem pedig ősszel még nem volt egybe vonva megtartott EP választáson.

Ő elárulja Jávor Benedeket, tehát, hogy nem kampányol az akkor az MSZP Párbeszéd közös listán lévő barátjának, aki akkor a negyedik Tóth Bertalan visszalépésével számolva a harmadik helyen volt. Tehát az volt a mondás, hogy ő nem kampányol, és ő ennek eleget is tett. Most viszont a jelek szerint beleáll ebbe.

Visszament a Párbeszéd vezetésébe. Nem elnök, de elnökségi tag lett. Ez megint releváns dolog, és ha így nézzük, akkor azok a DK s szereplők a városházán. De ami még fontosabb, a közgyűlésben ugye nekik van a legtöbb polgármesterük, és ez jó. A siker így is marad a következő körre is. Akkor már nem a közgyűlésben lesznek, de a listás szavazásnál is valszeg olyan eloszlás lesz, ahol a dékások tesznek a legtöbbet a közgyűlésben.[00:17:00]

A számukra Karácsony Gergely az a civil jelöltből, a város vezetőből. A bull visszamegy egy pártpolitikai vetélytársa, amivel kezdeni kell valamit. Szerintem most lesz egy komoly újratervezés a DK nál. Na akkor

Fekete Rita: még pár szót Lázár Jánosnak erről a vidék-Budapest. Kifejezések használatáról. Az, amit Lázár János csinált itt a BKK bérletek körül, egyébként sokakban keltheti azt az érzetet, hogy megint egy picit túl Budapesten, tehát mintha a kormány megint egy olyan gesztust tenne, hogy.

Hogy Budapest az az, mintha egy különálló kis rezervátum lenne itt Magyarországon belül, az egy külön ügy, és foglalkozzunk a Magyarország többi részével. Ez mennyire jön be akár a budapestieknek? Én nem látom ezt a politikai harcot. Budapest ír a Fidesz részéről. Sőt,

Ceglédi Zoltán: szerintem ezt nem a Fidesz döntötte el, tehát ez szerintem egy lázári húzás.

Lázár János tárcavezetőként egy folyamatosan változó, bővülő portfóliót vezet, [00:18:00] és nem vagyok meggyőződve róla, hogy kifejezetten ezt a bérletkérdést láttuk az improvizatív oda vissza üzengetések ben. Ezt kormányszinten, vagy akár Orbán Vik. Torra jegyeztette volna. Az a javaslat, amit most tett, hogy akkorra a Budapest bérletet fogadják el a megyében, és a megyei bérletet fogadják el Budapesten.

De ez nem volt az asztalon korábban, hiszen akkor ezzel kezdte volna ez. Ez egy improvizáció, ugye? Lázár Jánosnak szerintem érdemes erre egy pár mondatot vesztegetni. Lázár Jánosnak egy nagyon érdekes útja van vissza a nagypolitikába. Ugye őt? Túl erős volt. Sokan ezt mondták. Orbán Viktor félre pakolta, elkezdte építgetni a vidéki Lázár János képet.

Volt ugye ez a jószágigazgató, de ő azt tervezte. Erről szólt minden bejelentkezése, hogy ő ezzel fog foglalkozni, hogyha visszatér a kormányba. Ehhez képest kapta meg a leépítési minisztériumot, ahol ugye építeni kéne, de csak. Arról tudunk, hogy miket húzott le piros tinta ceruzával a különböző beruházási tervekről, majd megkapta a közlekedést, amivel megint csak [00:19:00] Magyarországon leginkább csak konfliktusokat vesz a nyakába az ember.

Nagyon nehéz vele pláne rövidtávon sikert elérni. És a harmadik eleme ennek, hogy most bejelentette, hogy ő nem indul egyéniben, tehát ő úgy lesz mostantól politikus, vagy legkésőbb 2026 tól, hogy nem lesz meg a Hódmezővásárhely és környéke hátország számára. Ha nem csak Orbán Viktortól függ. Mint a kormány többi tagja, szinte minden tagja, nagyon kevesen nyernek egyéniben.

Hogy milyen listás mandátummal, innentől kezdve milyen politikai erővel rendelkezik? Szerintem most ezt látjuk Lázár János körül kialakulni. Ő ebben a térben mozog, és és a Budapesttel kapcsolatos tervek, azok alapvetően nem róla szólnak. Szerintem itt egy általános tanácstalanság, egy régóta húzódó restancia van a Fideszben, hogy mit kezdjenek a fővárossal.

Az is az utolsó mondatom ehhez. Nekik egy nagy hibájuk volt, hogy a Fürjes projektet elszúrták. Tehát hogyha ott jobban odafigyeltek volna, hogy Fürjes Balázs t milyen irányba építik. [00:20:00] Tehát két nagy hiba volt. Az egyik, hogy ki kellett volna venni a kormányból. S a kormány környékéről is, mert nem lehet egyszerre valaki kormánypárti döntéshozó, és kéri a budapestiek támogatását.

Ez nagyon ritkán működik. A másik, hogy nem lett volna szabad őt egyéniben elindítani és annak függvényében tenni, hogy egyéni országgyűlési képviselői mandátumért ez a kettő nem összepasszintható. Neki egy hosszú távon kellett volna futnia maratont egészen mostanáig, hogy épüljön, és akkor lehetett volna ő a budapesti ember.

Őt elszúrták, mást meg hát most Szentkirályi Alexandrát nem szokták Budapesttől kérdezni, csak néha bedobják a nevét.

Fekete Rita: Hogy Ferencz Orsolya neve merült még fel. Most, hogy ez mennyire komoly, vagy mennyire csak pletyka szintű, azt nem tudom. Ő lehetne egy ilyen szimpatikus jelölt, nem? Főleg, hogy nő nő is, tehát akár ez még

Ceglédi Zoltán: csak ne essünk abba a csapdába szerintem, hogy azért, mert vannak bizonyos progresszív elvárások a politika részéről a személyzeti politikát illetően, azért [00:21:00] önmagában előnyként, előnyként tételezzük azt.

Ön nem azért van itt, mert nő. Na nem azért, mert ért a munkájához. Ferenczi Orsolya esetében szerintem az időtényező a probléma. Tehát, hogy ő jelen van a nyilvánosságban. Ő tényleg egy nagyon okos, a szakmájához nagyon értő közszereplő, aki eddig semmit nem mondott még a fővárosról. Legutóbb volt kritikus a vezetést illetően, de nem erről ismerjük.

Tehát Vitézy Dávid ról pontosan tudjuk nagyon régóta, hogy mit gondol erről. Vicces módon Kubatov Gábor ról is tudjuk, hogy vagy Kocsis Mátéval is tudjuk, hogy mit gondol a fővárosról, ha akár csak részeiben is. És. Ma ez még igaz Láng Balázsra is, bár ő ezügyben most már kevésbé szokta magát exponálni.

Ferenczi Orsolyánál nem tudom, hogy lehet e olyan intenzív kampányt csinálni, ami érdemi eredményeket hoz, és a Fidesznek az nem jó. Ha ők kapnak a fővárosban nem tudom harmadik helyezettként 18 százalékot, akkor nem indítanak senkit. Én az ő helyükben ezen gondolkodnék most. [00:22:00] Tehát lehet azt mondani, hogy volt már egy olyan sikeres akciója ennek a pártnak, amikor hátrányból, kisebbségből fordítva tudott győzni Sólyom László köztársasági elnökké választása, az arról szólt, hogy megadta magát a civileknek, megadta magát a Védegylet nek, és azt mondta, hogy mi nem tudjuk a parlamenten a mi jelöltünket úgy átverni, mint ahogy amekkora támogatása lenne kint és bent Sólyom Lászlónak, ha most azt mondja.

És ezért nehéz, tehát nem lehet csak LMP s jelölt Vitézy Dávid. De ha Vitézy Dávid az valamiféle szakmai és civil háttér jelöltje is egyben, míg ugye az önkormányzatokra nem csak ők jelölnek, akkor a Fidesz mondhatja azt, hogy számunkra fontosabbak a kerületek, fontosabbak a közgyűlés, fontosabb a vidék, s azt mondjuk, hogy menjen.

Fekete Rita: Ne szegezzük akkor tekintetünket egy picit még Európa felé ezzel kezdtük, ezzel folytassuk itt A német, román [00:23:00] és francia gazdák is tiltakoznak, de a lengyel gazdák is úgy tűnik, hogy tiltakozni fognak, vagy napokban kezdik ezt el. Ugye Németországról kapunk híreket most már 1 2 hete, meg képsorokat, hogy mi zajlik ott, és minthogyha az európai elit annyira nem.

Rezonálna mindezekre, és számomra ezért is volt megdöbbentő a múlt csütörtöki európai parlamenti ülés és ezzel kapcsolatban a magyar határozat. Mert azt gondolná az ember, hogy vannak Európának fontosabb, nagyobb ügyei, gondjai annál, minthogy Magyarország most kapott egy kis

Ceglédi Zoltán: pénzt. Emlékszünk e arra?

Kicsiből bontom ki a nagyot, hogy. Márki-Zay Péter Miről beszélt az ŐV országgyűlési. Miniszterelnök jelölti választás miniszterelnöki választási kampánya kapcsán? Sokszor partikuláris dolgokról fecsegett mindenfélét, és eközben az volt a percepciója a körülötte kulmináló sajtóértelmiségnek, elitnek, hogy.

Zárul az olló, és ő most már megveri Orbán Viktort. Én azt gondolom, hogy ez az, ez [00:24:00] a visszhang kamra. Ez hasonlóképpen jelen van európai méretekben is. S az igazság pillanata ez a lucidum intervallum. Ez csak a nagyon technikailag meghatározott helyzetekben, választásokkor tud előjönni, illetve néha vannak nagyon nagy tüntetések.

Vagy a gazdaság számai olyan módon jönnek szembe, amit már nem lehet meghajlítani

. De amit most látunk Európában, annak az igazi jellemzése, a nagyságrendje, megítélése az európai parlamenti választásokon fog megtörténni. Tisztán listás, arányos választás. A németek, ha azt gondolják, le tudják adni a szavazataikat az EFD re, a franciák Le Pen pártjára és hosszan sorolhatnám.

Szerintem mindaddig. Amíg nem jön szembe a választás, ahol a fülke magányában mindenki azt csinál, amit akar, addig közvetett információink vannak egyként pro és kontra. Tehát az, hogy hányan tüntetnek, ezt tudjuk a korábbi traktoros ütésektől is. Nem a gép, hanem a benne ülő ember létszáma ilyen szempontból, ami [00:25:00] amivel valóban számolni kell.

És a másik oldalról meg nyilván, hogy miért tüntetnek. Ha jól értem, akkor most megpróbálják benyomni az előbb említett média elit ezt az egészet egy szélsőjobboldali kalickába, de hát láttuk már, hogy nem, ez megint csak Magyarországon sem működött, és nemzetközi méretekben sem működik. Ezzel nem azt érik el, hogy karantén lesz, hanem azt érik el, hogy ők lesznek a másik, ők lesznek, ahogy az ÁVH denevér is.

Benne van az alternatíva.

Fekete Rita: Igen, pont ezzel akartam folytatni, hogy megpróbálják azt mondani a szélsőjobbnak törje az utat. Most ez a gazda tüntetés, és az AfD áll mögötte. De. De hát itt arról van szó, hogy az AfD beszél olyan problémákról, ami az embereket érinti. Akkor mondhatjuk azt, hogy áhh,

Ceglédi Zoltán: ések. Ezeknek a problémáknak egy jó része nem nem helyben keletkezett.

A következmények azok, amiket helyben éreznek. Az, amit korábban is említettünk Ukrajnával kapcsolatban. Úgy a tagállamoknak, mint az egész Európai Uniónak stratégiai döntéseket kell hozni. Ez nem azért van, mert mi azt gondoljuk, [00:26:00] hogy ez a dolga a politikának, hanem azért, mert egyébként nem tud tovább menni.

A gazdák esetében az ukrán mezőgazdaság jelentette kihívások egyfelől az Ukrajnának juttatott támogatások, másfelől, amik ott vannak és. Mindehhez még társul egyébként egy ilyen zöld vita, bár asszem ha jól látom, a németeknél már pró és kontra is megjelennek a zöld érvek. Tehát egyszerre beszélnek arról a tüntető német gazdák, hogy.

Hogy az, amit a zöldítés jegyében rájuk vernek az üzemanyag kapcsán, az elviselhetetlen teher. Másfelől meg beszélnek arról, hogy ők meg akarják védeni mondjuk a génmódosított terményektől a piacaikat.

De ez megint csak hogyha megnézem, hogy mondjuk Lengyelországban miért tüntetnek, az még csak nem is most kezdődött.

Ha már a Morawiecki kormány ellen is tüntettek, ugye ott is hasonló problémák miatt jönnek az ukrán termények? Ezzel probléma van. Nagyon érdekes. Α α α. Tusk kormány megalakulása [00:27:00] szerintem kritikája annak, ahogy a megelőző lengyel kormány korábban Ukrajnával kapcsolatban működött. Ők nagyon jó tanulók voltak, kiszolgálták azt maximálisan, amit a nemzetközi nyilvánosság, illetve az Egyesült Államok elvár tőlük.

Lám lám, lehettek, de náluk is tudtak ukrán barátabbak lenni. Tuskék ugye Romániában az ukrán termékek vámmentessége ellen. Tüntetnek, ami ami szintén egy olyan létező probléma egy ilyen agrár országnál, amit nem ők találtak ki, mert az nem a szélsőjobboldal hoz köthető. Ez egy. Ez egy gond. És hát ott van Franciaország, ami híres arról, hogy hogy utcára vonulnak a tiltakozók és bírálják a kormányt.

Hát Macron éppen nagyon rossz köröket fut. Kormányválság, miniszterelnökcsere. Látjuk azt, hogy ez ez. Ez nem megnyugtató a franciák számára. És még valami. Konjunktúridején. Nagyon könnyű királykodni, amikor, amikor pénzbőség van, amikor amikor szalad a szekér. Akkor [00:28:00] akkor minden. A társadalom minden szintjén azt érzik, hogy most egy picit előre léptünk.

Ez így volt Magyarországon is, de így volt ezekben az országokban is. És most, amikor szembe jön a német polgárral, a francia dolgozóval, a lengyelekkel, egyebekkel, hogy. Hogy így több nap, mint kolbász, hogy nem jutunk annyira előre, akkor megnézi, hogy jó, de akkor kinél van? Tehát hogy hova kerül az én kolbászom?

És ez olyan kihívás elé állítja ezeket a pártokat, ezeket a kormányokat, amiknek az egyik lakmuszja az szerintem az európai parlamenti választás lesz, Mert hiába vannak tagállam, és náluk is 26 ig bármi van, ez a kormány és ez az ellenzék marad jó eséllyel. De kapunk egy olyan. Pillanatfelvétel, hogy mit gondolnak a magyarok, amik alapvetően fogják ezt befolyásolni.

2004 ben még miniszterelnök tudott belebukni Magyarországon abba, hogy rosszul szerepelt a pártja az EP választáson.

Fekete Rita: De hogy hol tart az európai vezetés, vagy az a szűk mag, aki igazából meghatározza itt az [00:29:00] Európában történő dolgokat, és mennyire van elszakadva az átlagembertől a magyar, a francia, a román választótól?

Azt ugye. Talán lemérhető abban is, hogy a davosi világfórumon most Ursula von der Leyen a dezinformációkról beszélt, és arról, hogy olyan alternatív médiák jönnek létre, amelyek olyan dolgokat sugallnak vagy mondanak az embereknek, amik szembe mennek az igazsággal. Ami igazságot nem tudjuk, hogy milyen mércéhez köthető, vagy milyen filozófiai irányzathoz, hogy Ursula von der Leyen fejében ez hogy jön össze

.

És akkor itt kötném át a másik témánkhoz is ezt az egészet, mert talán itt. Legalábbis én most személyesen úgy érzem, hogy a fék nyúz a dezinformáció, azaz a koronavírus kapcsán jött előtérbe, és megéltük, megtapasztaltuk azt, hogy ami fél évvel ezelőtt dezinformáció nak minősült, fék Nyúz nak, és akár büntetéssel is járt.

Ha az ember ilyen riogatást tett közzé mondjuk a Facebook oldalán, az később egy elfogadott álláspont, vagy legalábbis már nem üldözött álláspont. [00:30:00] És. A korona vírussal kapcsolatban kérdezném azt, hogy ugye rájött az orosz ukrán háború? Aztán itt van a közel keleti háború, és úgy érzem, hogy nem dolgoztuk fel mindazt, ami történt a koronavírus alatt.

Márpedig az egy olyan fordulópont volt, amit utána lévő válságoknál ugyanúgy látunk megtörténni forgatókönyv szerint.

Ceglédi Zoltán: Szerintem van egy önvédelmi mechanizmus a kollektív tudatban. Na mi ezeket a nagyon rossz emlékeket, Ezeket megpróbálja felejteni. Vicces. Pro és kontra. Tehát hogy. Azok sem akarnak erről beszélni, akik akik kritikusak voltak az akkor hozott intézkedésekkel, és pláne nem akarnak azok beszélni, akiknek köszönhettük azokat a döntéseket.

Hiszen most azzal kéne elszámolni, hogy tényleg felvettük a nyolcadikbuster t, hogy mi itt ketten miért nem maszkban beszélgetünk, és azok sem, akik azt követelték, hogy mindenhol legyen, hogy az új, normális jegyében mik fognak történni. De nem csak [00:31:00] ezért. Hanem mérlegre kéne tenni azt is, hogy pontosan mit vesztettünk.

Abban az időszakban és sokkal. És messze nem csak arról van szó, ami ami evidens, hogy hány emberéletet, hogy mennyi pénzt, milyen lehetőségeket, hanem hanem illúziókat. Korábban már beszéltem erről, hogy milyen hite kell legyen az embernek abban, aki döntéseket hoz az ő nevében. És én és én azt látom, hogy hogy nem.

Nem akarunk sokan belemenni abba az utcába, hogy láttunk annál a villanófény nyilvánvalóságot. Gondoljunk bele bármilyen más esetben azt a tényt, hogy este nyolckor puskás katonák, belföldön semmilyen más esetben nem bevethető katonák jelennek meg az utcán, és az ember nem mehet le. És ha ha. Capri engedi, hogy a kutyáját levigye, hogy az elvégezze a dolgát, akkor az csak 500 méterig hagyhatja el a házát.

Hogy hogy hogy? Ugye ma már zokon veszi [00:32:00] valaki? Megkérdezem, hogy be van e oltva. Míg korábban ezt kiírta a Facebook profiljára, matricát rakott ki. Volt olyan budapesti kávézó, ahova beültem, és már. Pont lehetett. Mindenféle korlátozások voltak. Körbe volt rajzolva az asztalon egy téglalap, hogy oda kell tennem az oltási igazolványomat, hogy messziről látható legyen, hogy én be vagyok oltva, hogy egyrészt ne féljenek tőlem, akik ott vannak, másrészt meg lássa az, aki beengedett, hogy nekem jogom van ott lenni.

Ezt mind félretettük. Amivel az a baj, hogy innentől kezdve, hogyha valaki például. Jogvédőként akar föllépni. Láttuk, elég csúnyán leszerepeltek ebben az ügyben. Most nyilván nem a börtön viszonyokkal meg a menekültügyekkel foglalkozom kifejezetten e témában korábban fellépni igyekvő jogvédők. Az a meg a liberális sajtó.

Hogy ők hogyan tudnak ma akár egy, a magyar kormánnyal kapcsolatos jogállamisági kifogást megfogalmazni, Hogy tudják azt mondani, hogy hát vegyék [00:33:00] el Magyarországtól a pénzeket, mert a kormány megvádolhat olyasmivel, aminek a sokszorosát hajtották végre járvány idején. A leg pedigrés nyugati kormányok. És hogy erről mit gondolunk?

És még két dolgot kell mondanom. Az egyik, hogy nem dolgoztuk fel annak a tanulságait, hogy egyébként. Hol eresztett a rendszer. Az egészségügy dimenziójában. A koronavírus jellemzően idős embereket, jellemzően különböző alapbetegségektől sújtott embereket ragadott el tőlünk. Miért van ez így? Egy elöregedő nyugati társadalom mit akar ezzel kezdeni?

Erre nem az a megoldás, hogy bezárjuk az iskolákat. Hogyha egyre tovább és egyre egészségesebben akarunk élni, akkor ez kell. Egy infrastruktúra, kell egy azt működtethető működtető társadalombiztosítási rendszer, kellenek emberek. Tehát azzal valóban szembesültünk, hogy nincs elég dolgozó a kórházakban. Ma sem ér ki időben a mentő.

Bocsánat, nem riogatni akarok, ez [00:34:00] tény. Csak amikor egy popsztár hoz vagy egy színészhez nem ír ki, akkor címlapon van. A hétköznapokban pedig ezt be tudjuk annak, hogy ez nem működik. Ezzel se kezdtünk semmit. És. És van egy harmadik része ennek, amivel kezdte. A geopolitikai dimenzió az a VHOO, ami most mindenféle jogosítványokat akar magának.

Az ódzkodik kimondani Kína nevét is ezekben az összefüggésekben, Holott ha valamit tudunk, az azt, hogy miközben arról beszélünk most már sok éve, hogy a vuhan i piacon valaki egy. Tobzoskával fűszerezett denevér levest megevett, és így indult el a vírus. Véletlenül ugyanebben a városban egyébként egy Corona víruskutatással foglalkozó, többek között amerikai finanszírozású labor is volt, amelynek a tudósai is már azért Kovit 19 a neve, mert 2019 ben.

Megbetegedtek. Minderről nem beszélünk. Szerintem ez vissza fog ütni megint csak legkésőbb az európai parlamenti választáson.

Látni fogjuk azt, hogy ha valaki és látok erre szándékot, valaki [00:35:00] a korábbi jogkorlátozásokat, a kovID ra tett hivatkozott jogkorlátozásokat az a kampánya középpontjába állítja, akkor az több vagy kevesebb szavazatot kap e azokhoz képest, akik a dezinformáció ellen akarnak küzdeni.

Fekete Rita: De hát ugye azt mondtuk, hogy nem dolgoztuk fel, nem beszélünk róla. Sokan nem szeretnek beszélni róla. Hát egyedül a WHO az, aki beszél, ha nem is arról, hogy mi történt, de arról, hogy mit szeretne, arról igen. És azért is hoztam ezt témának, mert ugye az a világ. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

Úgy nyilatkozott, hogy nagy csapás lenne a jövő generációi számára, ha az országok elmulasztanák a világ járványok elleni küzdelemről szóló, jogilag kötelező érvényű globális szerződés megkötésére vonatkozó májusi határidő betartását. Hááát, ez a mondat számomra önmagában legalábbis. Háromszor elolvastam, hogy pontosan mit jelent a kötelező érvényű, de mégis el tudjuk ezt mulasztani.

Tehát hogy akkor most ezt kötelező vagy nem kötelező alá kell írni vagy sem. Mit is jelent ez a számunkra? És erről nem beszélnek, tehát hogy miről van itt szó?

Ceglédi Zoltán: [00:36:00] Ugye ez egy csúszós lejtő. Általában azt látjuk, hogy sokszor tesztelik az úgy a közvéleményt, mint a döntéshozókat, hogy meddig lehet elmenni.

Emlékszem arra, amikor először bejelentették, hogy lesz egy nemzetközi oltásigazolvány, de nem úgy kell rá tekinteni, mint egy elektronikus útlevélre, ami nyilván tart minket és beenged ide vagy oda. A már említett példából kiindulva, de. Tehát a vonatra nem lehetett felszállni nemzetközi járaton, anélkül az ember ne lobogtassa a megfelelő nyelven, majd utána a megfelelő alkalmazásba.

A szereplő igazolványa. Itt is erről van szó. Ugye a WHO? Sokszor általában is azt látjuk, hogy ezekben az ügyekben, de ez nem csak a járványokra igaz. Szerintem a háború kérdéseiben, a klímaváltozás kérdéseiben is a politikát alakítva sokszor nem az általuk is hangoztatott tudományos és jogállami megoldások mentén születnek döntések, hanem különböző divatoknak ülnek föl.

A szereplők, és aztán nem kell ezzel elszámolni. Ezért mondtam azt, hogy ezeknek a dezinformációs küzdelmeknek a legnagyobb szövetségese az az amnézia. Tehát, hogy ne [00:37:00] emlékezzünk arról, hogy tegnap még mi volt az, ami amit álhírnek minősített, a VH esetében is erről van szó. Olyan sztárok és olyan kvázi döntéshozók tűntek fel az elmúlt időszakban Dr.

Faucival, a WHO vezetőjével lokálisan, az egyes tagállamokban. Akik nem a hagyományos úton jutottak el oda, hogy döntést hozzanak rólunk. Nem úgy szabályozták, nem úgy választották meg ezeket az embereket, szabályokat, jogköröket, nem úgy szabályozták, ahogy mondjuk egy miniszterelnökét szokták. És és én azt látom, hogy a WHO esetében is van nyilván egy utólagos igazolása annak, majd kísérlet arra, hogy amit ők tettek, az rendben van, de hát azért ez nagyon csúnya.

Azt, amit mondok. A WHO nak a járvány jó volt. Vihognak. A járvány jó volt, mert nagyon sok pénzt, nagyon sok jogkört. Közvetlen és közvetlen közvetett beleszólási lehetőséget kaptak ezek a vezetők igazolhatták a saját [00:38:00] létüket. És ha igaz az, hogy alapvetően Kína zsebében van ez a szervezet, akkor még oda is le tudták azt idézőjelben számlázni, amit csinálnak.

Mert azért azt láttuk, hogy a járvány nagy része alatt Kínának is jó volt.

Fekete Rita: Nahát! És akinek még jó volt ügye, az az oltást gyártó cégek voltak, amelyekkel kapcsolatban egyre több olyan hírt lehet hallani, hogy perek indulnak, egészségügyi perek a mellékhatások miatt. Az Astral zenekar az egyik olyan gyártó, akivel kapcsolatban több per is elindult, de nagyon érdekes, hogy ezzel kapcsolatban sem mondhatom azt, hogy ilyen hír áradat lenne, tehát egy két.

Nyúlfarknyi hírben lehet ezekről olvasni. És hogy mi lesz ezeknek a kimenetele? Ezt hogyan látja? Például, hogy Tehát hogy lehetne egy olyan metódus, amin keresztül feldolgozzuk akár azt, ami történt, a saját döntéseinket is? Saját magunkban is feloldjuk ezt a disszonanciát.

Ceglédi Zoltán: Két gond van ezzel. Az az egyik.

[00:39:00] Azt láttuk egyébként az amerikai bankcsődöknél volt ez a The big to fail, tehát hogy túl nagy ahhoz, hogy elbukjon. Én nem. Egész egyszerűen nem tudom elképzelni azt a forgatókönyvet a ma ismert civilizáció összeomlása nélkül, hogy hirtelen asztalra teszünk mindent. Ezzel kapcsolatos. Azt mondjuk, hogy na most akkor nézzük meg egyenként, hogy tényleg úgy voltak azok a kísérletek, hogy mi alapján döntöttek az egyes kormányok arról, hogy Ausztriában törvény volt róla, hogy legyen kötelező az oltás.

Ennek végrehajthatatlansága miatt függesztették fel, de. Egy a szakmacsoportokban megtették, hogy Magyarországon a hadseregből rúgtak ki embereket azért, mert nem voltak hajlandók. A mai napig emlékszem rá, amikor az egyik nyilatkozta, hogy ő annyit kért, hogy neki adják parancsba, hogy oltassa be magát, tehát ne kell azt eljátszani, hogy ő úgy döntött.

Mindent mér ne adják parancsba, mert a parancsot végre kell hajtani, de a parancsot kiadó tartozik azért felelősséggel. Mindannyian, akik és a [00:40:00] munkám miatt, az aktuális klíma miatt én is eddig mindent elmondtam, fölvettem az oltást. Ettől még oltás tagadónak tartanak, de emlékszem arra a papírra, amit aláírtam, azon nem az volt, hogy parancsoljon, Zoltán írja alá, ez tök jó lesz, hanem hogy az ön felelőssége az, hogy most akkor valami, amit valahogy kifejlesztettünk, azt magába szúr.

Ha ezt olyan módon szeretnénk megvizsgálni csak, mint az annak a szerencsétlen teknőcnek az orrába fúródott szívószálat, amiből lett egy nemzetközi mém, és az a valaki bemegy egy egy gyorsétterembe, akkor akkor akkor vagy nem kap szívószálat, vagy csak papírból. S hogyha csak hasonló mértékben szeretnénk azt megnézni, hogy ezek az oltások, mi a helyzet, ami mindenhol mintegy manna volt elővezetve.

Emlékszem az egyik ilyen járvány celeb re, amikor kiderült, hogy valaki a ezerből nem egy, hanem egy teljes üvegcsényi, tehát hat adagot adtak be neki, valami gyakorlatlan orvos, hogy dehát ez nem fog e problémát okozni, mit mondott? Ó, annál [00:41:00] jobb lesz az immunválasz, és hogy. Az a gyógyszer, amiből vagy az az oltás, amiből egy hatszoros adagot is be lehet adni, és attól csak még jobb lesz, az azt a kérdést veti fel, hogy eleve miért nem hasznos adagot adunk bele, meg hogy biztosan jó az, ha valaminek a hatszoros adagja kerül belém.

Tehát hogy ott nem lett volna érdemes azt mondani, hogy ez így. Nem jó, vagy nincs rendben. Na mindegy. Szóval én nem látom azt, hogy meg lenne ennek a felülvizsgálata, mert egész egyszerűen nagyon sokan buknának bele. De van ennek egy másik oka is, ami miatt én is nagyon óvatos vagyok ebben, hogy mielőtt megérkezett volna ez a ez a ez a Kovi történet a nemzetközi nyilvánosságba, akkor az ellen kellett küzdeni, hogy egyébként valóban évtizedek óta kutatott oltások.

Időről időre történő divat alapú tagadásával korábban már kihaltnak hitt gyerekbetegségek jelentek meg újra. És ez a felelőssége mindenkinek, aki az egyetlen [00:42:00] igazságot és a dezinformáció ellenes küzdelemben lángpallosként előre tolt tudományosságot akarja a kirakatba rakni, hogy ha ő bukik, akkor helyette.

Egyébként nem a juhász majdnem olyan jól fölkészült emberek jönnek majd, hanem akkor, akkor egy olyan koalíció, aminek részei a tényleg habókos ok is. Tehát. Míg azt mondom én, aki beoltattam magam, én is ugyanazt az alulsisakos oltást tagadó címkét kaptam meg, mint az, aki azt mondta, hogy de egyébként a gyerek betegsége se léteznek, így ezt nem lehet csinálni, és ezért nagyon óvatos szerintem most mindenki, mert.

Ha általában mondjuk azt, hogy az emberek, pláne a gyerekek ne kapjanak oltásokat, akkor azt mondjuk, hogy ugorjunk vissza a tudomány azon stációjába, amikor még megbénultak, meghaltak akár a kicsik is. Azért, mert mert nem. Nem tudtuk még megoldani, hogy megóvjuk őket különböző fertőzésektől, betegségektől.

Nem akarunk himlőjárványt. [00:43:00] Tehát ez a része azért is nehéz szerintem van itt egy. Egy nagyon szomorú konszenzusra a nyilvánosság és a politika különböző szereplőinek, hogy titokban és ez a legjobb forgatókönyv. Titokban próbálunk tanulni ebből. Időről időre most is rá próbáltak arra, hogy ne most megint kéne mégiscsak korlátozni, és.

Szerintem ez már ez már nem megy át szerintem ilyen közvetve. Tehát a magunk kárán tanultunk ebből soha nem fogjuk kimondani, hogy mit rontottunk el, de úgy megyünk tovább, hogy ha legközelebb jön valaki, hogy hát mégiscsak küldjük haza a gyerekeket és otthon tanuljanak, akkor szerintem minden szülő azt fogja mondani,

Fekete Rita: hogy nem.

Az egy idő után már Kínában sem működött, ahol azért nem nagyon szokták monitorozni, mit szeretne a nép.

Ceglédi Zoltán: Kína ugyanakkor szeretne egy működőképes gazdaságot. Tehát azt látjuk, hogy hogy hogy. Kína esetében a fő problémát az okozta, hogy mindig, amikor elindított egy újabb [00:44:00] hiszti hullámot, meg sokszor jött arról hír, hogy hú, hát Kínában már ilyen variáció van, az történt, satöbbi, satöbbi.

Azért az mindig visszaütött az ő gazdaságára is. Tehát adott ponton túl már nem tudta azt, hogy jó diktatúra vagyunk, lezárunk egész városokat. És ez ez. Ez mindenhol máshol is így van. Mindenki belebukott. Az ünnepelt, szigorú járványkezelők közül mindenki belebukott az első olyan választásba, ahol mérlegre tették az ő működését.

Fekete Rita: Na de mit szóljunk azokhoz a politikusokhoz, akik a dezinformáció tartják a legnagyobb veszélynek, akár a jövőre való tekintettel? Ez számomra mindig olyan furcsán hangzik. Hát ki mondja meg, hogy mi az a dezinformáció? Egy politikusnak mindig vannak politikai érdekei, mindig van egy története, egy sztorija, egy narratívája.

Hát ő fogja elmondani nekünk, hogy mi az igazság és a tény. De hát

Ceglédi Zoltán: ugyanez igaz az újságírókra is. Tehát hogy én miért? Tehát ki nevezte ki az egyik újságírót a másik újságíró fölé, hogy megmondja, hogy az ő cikkében írtak igazak e vagy sem? Meg ennek is van egy [00:45:00] óriási veszélye. Tehát hogyha valaki azt mondja, hogy én tudom az igazat, és van olyan, hogy az igaz, és majd én így jobbra balra elosztogatom a különböző cikkeket, hogy az igaz, ez nem igaz.

Az első tévedésem én is lesz. Az első tévedésemnél fogok szembesülni azzal, hogy leromboltak mindent. Mert ha én tudom az igazságot, ezt állítom és és és kudarcot szenvedtem, onnantól kezdve megint csak a leghülyébb habókos ok is mondhatják azt, hogy nekik van igazuk, és. És nem fogunk. Nem, nem, nem lesznek eszközeink.

Arra azt mondjuk, hogy na jó, talán az az tényleg nem úgy történt, de hát az a tévedhetetlenséget és a vitára való képtelenséget, azt nagyon jó lenne elfelejteni ezekben a műfajokban, mert ez nem erről szól. Az élet. Színes, sokrétű vélemények vannak, ízlések vannak. Szembe kell állítani különböző érdekeket és értékeket [00:46:00] egymással, és teljesen legitim dolog.

Egyszer ezt, egyszer pedig azt tartani jobbnak. Minden szűkös, tehát úgy csinálunk, mintha csak az lett volna a kérdés, hogy most akkor lezárva maradjon e a világ 30 évig, Mert nem, nem bírjuk ki ezt. Teljesen világos volt. S ugyanígy a dezinformáció esetében is. Hát biztosak vagyunk abban, hogy nem fog eszembe jutni, kitől idézek.

Az a baj talán volt, hogy senkinek nem tud annyira igaza lenni, hogy a másiknak ne legyen igaza egy picit. Legalább a problémafelvetésben. És nem tudtad, hogy az nem működik hosszabb távon, hogy karanténba zárunk véleményeket, Egész egyszerűen azért, mert azok is jellemzően valami valami igazságon alapulnak?

A következtetések vagy a jellemzések azok már lehetnek hazugak. De hát én én pont végignéztem közelről a politikában, hogy például Magyarországon Északkelet-Magyarország emeszpésből hogyan lett korai jobbikos. Nem azért, mert ott hirtelen mindenki [00:47:00] náci lett, hanem azért, mert azt mondták az ott élő emberek, vagy egy részük azt mondta, hogy hát ha az náci dolog, hogy én azt mondom, hogy a szomszédom ne lopja el a csirkéimet, hát akkor náci vagyok, és nem, te nem vagy náci.

Csak az a baj, hogy mindenki azt mondta neked, hogy megélhetési bűnözés, Ezt el kell nézni, nem kell ezzel foglalkozni. És a dezinformáció most egy csomó minden kapcsán kiderült, hogy. Α α α az aktuális amerikai elnök fiának a laptopjától kezdve a legkülönbözőbb ügyekig mégiscsak vannak valamilyen pedofil hálózatok a Demokrata Párt környékén, és hosszan sorolhatnám.

Tehát amikor valakit nagy nagy garral lehülyézek, hogy száz százalékban nem igaz, amit mond, annak azzal annak a veszélynek teszem ki magam, hogy ha. Kiderül, hogy 1% ban neki volt igaza, akkor az én teljes felépítményem omlik össze onnantól kezdve A következő fekteknél mit mondok, hogy most viszont már tényleg én tudom jól?

Érdemes lenne vitatkozni.

Fekete Rita: Ceglédi Zoltán volt a vendégünk, politikai elemző, publicista. Nagyon szépen [00:48:00] köszönöm!

Ceglédi Zoltán: Köszönöm szépen!

💡
A Hit Rádió adásainak többsége a YouTube-on megtekinthető ingyenesen, támogató előfizetőink számára pedig reklámmentesen elérhetőek honlapunkon a Hit Rádió aktuális beszélgetései és a több ezer korábbi adást tartalmazó archívumunk is.

Legfrissebb