Ugrás a tartalomra

A vallási kissebségek rémálma válik valóra Indiában?

Az miniszterelnök "isteni India" víziója fenyegetést jelent a vallási kissebbségek számára.

Egy megfigyelő "a hinduizmus főpapjának" nevezte Narendra Modi indiai miniszterelnököt, miután részt vett a Ráma istenség új templomának megnyitó ünnepségén, ahol egykor egy muszlim mecset állt. Kép forrása: Anadolu/ Getty Images

Elemzők szerint egy vitatott hindu templom felavatása azt igazolja, hogy Narendra Modi, indiai miniszterelnök figyelmen kívül hagyja a vallást az államtól elválasztó normákat.

Modi a múlt hónapban Ayodhya városban található Ram Janmabhoomi Mandir pazar megnyitó ünnepségén teljesítette a választóknak tett régi ígéretét, amely 2014-ben segített neki és hindu-nacionalista Bharatiya Janata Pártjának (BJP) hatalomra jutni.

"A mai nap egy új időciklus kezdete"

- mondta Modi a hindu Ráma istenség, tiszteletére emelt új templomban.

"Évszázados várakozás után a mi Rámánk megérkezett".

Modi víziója az "isteni Indiáról" távol áll a modern ország alapító atyáinak elképzeléseitől. A miniszterelnök közel egy évtizedes hatalma alatt hindu nacionalista menetrendjét követve a vallás nyelvébe burkolózott, elszigetelve ezzel milliókat India jelentős vallási kisebbségei közül.

"India de facto hindu nemzetté válik, ahol a nemzeti hindu vallási szimbólumok kiépítésének feladata az államra hárul. És amelyben a vezetője egyszerre tölti be a miniszterelnök és az ország főpapjának tisztségét."

- mondta Gilles Verniers politológus, az újdelhi Centre for Policy Research vezető munkatársa.

A Ram Janmabhoomi Mandir egy 16. századi mecset, a Babri Maszdzsid helyén áll, amelyet keményvonalas hinduk 1992-ben leromboltak, halálos szektás erőszakhullámot indítva el, amelyre Indiában az 1947-es véres felosztás óta nem volt példa.

Modi nyilvánosan is Ráma "eszközének" nevezte magát, akit az istenség „felkent”, hogy "India minden népét képviselje".

Az eseményen Modi vezette Ráma-bálvány felszentelését, amely jellemzően a papok szerepkörébe tartozik.

Az indiai kormány tagadja, hogy diszkriminálná a kisebbségeket, de elemzők szerint a múlt heti ünnepségek csak felbátorították a jobboldali hindukat, hogy büntetlenül lépjenek fel a kisebbségekkel szemben.

Egy incidens során Madhya Pradesh állam középső részén jobboldali hinduk egy csoportja sáfrányszínű zászlókat helyezett el egy keresztény templom tetején. A színt szorosan összekapcsolják a hinduizmussal, de ahogyan arról korábban beszámoltunk, ezek a nacionalista hindu csoportok csukattak börtönbe egy 47 éves keresztény lelkészt is.

A templom felavatása "sötét nap volt India vallási kisebbségei számára"

– mondta Ravi Agrawal, a Foreign Policy főszerkesztője.

"Ők hivatalosan is másodrangú állampolgárok lettek".

(CNN)

Legfrissebb