Ugrás a tartalomra
HamásztúszokIzraelIDFHírek

Példátlan visszaélésekről számolt be a túszokat kezelő orvos

Szerinte újra kell majd írni a tankönyveket.

Mia Schem (21), ahogyan a Hamász fogságában átélt borzalmak után újra találkozik édesanyjával. A képet Hananya Naftali, izraeli influenszer osztotta meg a Facebookon. "A szeme mindent elárul."

Dr. Renana Eitan szerint az izraeli túszok "rendkívül súlyos pszichológiai bántalmazásnak" voltak kitéve a Hamász részéről. - számol be a Fox News.

Egy Izraelben szabadon engedett Hamász-túszokat kezelő orvos szerint a túlélők a fogságban elszenvedett "rendkívül súlyos pszichológiai bántalmazás" példátlan mértékű következményeitől szenvednek.

"Az összes orvosi és pszichológiai csapat nevében, akik a hazatérőket kezelik, elmondhatom, hogy a mentális állapotoknak, amelyekkel találkoztunk, nincs precedensük az orvosi szakirodalomban.

"Úgy érezzük, hogy újra kell írnunk a poszttraumák tankönyveit"

- mondta Dr. Renana Eitan a "Vasárnap este Amerikában" című műsorban.

Eitan elárulta, hogy a Tel Aviv-i Orvosi Központ több mint 15 volt túszt kezel aktívan, és leírta "súlyos fizikai és mentális bántalmazásukat".

"A fogva tartottakat éheztették, verték, szexuálisan bántalmazták. Embertelen higiéniai körülmények között tartották őket fogva. Rendkívül súlyos pszichológiai bántalmazás érte őket, beleértve a családtagoktól való elválasztást, a testvérek szétválasztását, a gyermekek elválasztását az anyjuktól. Magánzárkában tartották őket, és hosszú napokat töltöttek teljes sötétségben, amíg súlyos hallucinációk alakultak ki bennük"

- állította Eitan.

"A gyerekeket arra kényszerítették, hogy brutális videókat nézzenek. Folyamatosan fegyverekkel és fenyegetésekkel fenyegették őket, hogy bántani fogják őket még azután is, hogy kiszabadultak. Pszichiátriai szerek és más anyagok kényszerített használatára hivatkoznak".

Eitan olyan eseteket is részletezett, amikor az egyének, bár fizikailag sértetlennek tűnnek, "súlyos poszttraumás tünetekkel" küzdenek.

"Néhányan a hazatérők közül boldognak tűnnek, fizikailag jól néznek ki, és próbálunk ragaszkodni ezekhez az optimista jelekhez, de mégis, még azok is, akik látszólag jól vannak, tudjuk, hogy a legtöbbjük súlyos poszttraumás tünetektől szenved, fájdalmas, traumatikus emlékeik vannak. És sokszor olyan disszociatív állapotokba kerülnek, ahol egy pillanatra úgy érzik, mintha még mindig fogságban lennének, és csak később térnek vissza ahhoz a tudathoz, hogy kiszabadultak"

- mondta.

Ezen a héten két hónap telt el az Izrael elleni Hamász terrortámadás óta, amely 1200 halálos áldozatot és 240 túszt követelt. Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint eddig 73 izraeli és 24 külföldi állampolgárt engedtek szabadon a Hamász fogságából.

Eitan sürgette a fennmaradó túszok "mielőbbi" szabadon bocsátását, mivel hosszú út áll előttük a fizikai és mentális rehabilitációig.

Legfrissebb