Ugrás a tartalomra

A tüntető diákok többsége azt se tudja, melyik folyóról és tengerről beszél

Többen meggondolták magukat, mikor szembesültek a tényekkel.

Tüntető diákok Auraria Felsőoktatási Központ Denverben. Kép forrása: Hyoung Chang/The Denver Post

Azoknak a diákoknak, akik "A folyótól a tengerig" jelszót skandálják, fogalmuk sincs, hogy melyik folyóról és tengerről van szó. - számol be a World Israel News.

A szlogent támogatók mindössze 47%-a tudta, hogy melyik folyóra és melyik tengerre utal.

Néhányan elgondolkodhatnak azon, hogy mit értenek a diákok, amikor az antiszemita "A folyótól a tengerig" szlogent skandálják.

Ron Hassner, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) politológia professzora és Izrael-tanulmányok tanszékvezetője úgy döntött, hogy kideríti, melyik folyóra és tengerre gondolnak a diákok, amikor "a folyótól a tengerig" palesztin jelszót skandálva vonulnak véig az utcákon.

Hassner, aki egyben a Security Studies című folyóirat főszerkesztője is, felbérelt egy közvélemény-kutató céget, hogy kérdezzen meg 250 amerikai diákot "a legkülönbözőbb háttérrel" - írta a The Wall Street Journalban.

"A legtöbben azt mondták, hogy támogatják a skandálást, egyesek lelkesen (32,8%), mások kevésbé (53,2%)".

Kiderült, hogy azoknak, akik támogatták a jelszót,

mindössze 47%-a tudta, hogy melyik folyóra és melyik tengerre utal.

Néhányan azt hitték, hogy a Nílusról vagy az Eufráteszről van szó, amelyek mindkettő folyók, vagy a Holt-tengerről, az Atlanti-óceánról és a Karib-tengerről, amelyek nem folyók.

A szlogent támogató diákok kevésbé voltak tájékozottak a régióval és annak történelmével kapcsolatos egyéb tényekkel. Kevesebb mint 25 százalékuk tudta, hogy ki volt Jasszer Arafat, a PLO vezetője, 10% pedig azt mondta, hogy ő volt Izrael első miniszterelnöke. Negyedük úgy gondolta, hogy az oslói békeszerződéseket nem írták alá.

"Nem szégyen a tudatlanság, hacsak nem kiabál valaki milliók kiirtásáért"

- írta Hassner.

Miután a diákokat szembesítették a tényekkel, 67,8 százalékuk meggondolta magát, és elutasította a "Folyótól a tengerig" jelszót - tette hozzá Hassner.

"Ezek a diákok még soha nem láttak a Közel-Kelet térképét, és keveset tudtak a régió földrajzáról, történelméről vagy demográfiájáról"

- tette hozzá.

"Azok, akik a szélsőségesség bátorítását remélik, a közönségük politikai tudatlanságára támaszkodnak. Itt az ideje, hogy a jó tanárok csatlakozzanak a harchoz, és oktatással szálljanak szembe az előítéletességgel"."

Legfrissebb