Ugrás a tartalomra

Az Izrael-ellenes tüntetők nyomására a UTS kivonja Izraelből a befektetéseit

Szerintük ez egy "lelkiismereti cselekedet" volt.

Palesztinbarát tábor a Columbia Egyetemen (Fotó: Stephanie Keith / Getty Images)

A Columbia Egyetemen tartott tiltakozások közepette az egyetemhez köthető Union Theological Seminary (UTS) bejelentette, hogy , a tüntetők követeléseire reagálva kivonja az összes befektetését Izraelből.

Ez az akadémiai intézmény az első, amely ilyen lépésre szánta el magát, miután az egyetemen zajló zavargások közepette az Izrael-ellenes tüntetők "a gázai népirtásból profitáló" vállalatoktól való megválást követelték.

A tüntetéseket, amelyek az elmúlt hetekben törtek ki az amerikai egyetemeken, a zsidó és izraeli diákok elleni verbális és néha fizikai erőszak, gyakori antiszemita kijelentések és a terrorizmus kifejezett támogatása jellemezte. A tüntetők egyik legfontosabb követelése az Izraeltől való megválás volt.

Az UTS közleménye szerint a kivonulás mintegy 110 millió dollár értékben érinti az Izraelben működő vagy az Izraellel üzleti kapcsolatot fenntartó vállalatokat.

Bár az UTS a Columbia Egyetemhez tartozik, és annak égisze alatt kínál diplomákat, önállóan működik, és döntése nem érinti a Columbia Egyetem egészének politikáját. Az érdekvédelmi csoportok azonban attól tartanak, hogy ez más akadémiai intézmények hasonló lépéseihez vezethet.

Május 9-én a New York-i UTS bejelentette, hogy kuratóriuma jóváhagyta a "palesztinai/izraeli háborúból hasznot húzó vállalatoktól" való megválási tervet - olvasható a jelentésben.

"Az évtizedek során kialakítottuk az úgynevezett "társadalmilag felelős befektetési (SRI) szűrőket", hogy kifejezzük értékeinket, és ne támogassuk anyagilag a káros és erkölcstelen befektetéseket"

- áll a szeminárium közleményében.

"A jelenlegi palesztinai háborúból hasznot húzó vállalatokkal kapcsolatban továbbra is magasra tartjuk ezeket a mércéket, és lépéseket tettünk annak érdekében, hogy azonosítsunk minden olyan befektetést, mind hazai, mind globális szinten, amely támogatja és hasznot húz az ártatlan palesztinai civilek jelenlegi gyilkosságaiból, akiknek száma már meghaladja a 34 ezret - és ez egy egyre növekvő méretű humanitárius válság."

A szeminárium közölte, hogy továbbra is "egyértelműen" elítéli a Hamász terroristái által október 7-én okozott civil halálesetet.

A Newsweeknek adott nyilatkozatában Serene Jones, az UTS elnöke a következőket mondta:

"Az Unionnak 187 éves hagyománya van a béke és az igazságosság előmozdításában. A kuratóriumot az ösztönözte, hogy ezt a hónapokig tartó folyamatot végigvigyük, hogy biztosítsuk, hogy mély vallási, spirituális és alapvető értékeinkkel összhangban lévő, proaktívan igazságos befektetési politikánk legyen..Ez egy lelkiismereti cselekedet volt, és a szavazás az Union politikájának kiterjesztése volt annak biztosítására, hogy befektetési portfóliónk tükrözze ezeket az alapértékeket."

(Ynet)

Legfrissebb