Ugrás a tartalomra

A szexuális ragadozók eszközévé váltak a közösségi platformok

Szerdán meghallgatást tart a szenátus.

Kép forrása: Freepik

A digitális korban a technológiának köszönhetően szinte az egész világ elérhetővé válik a gyermekek számára, ezért egyre sürgetőbb problémává válik a gyermekek online biztonsága.

Daniel Clemens, a ShadowDragon vezérigazgatója, a digitális kriminalisztika terén szerzett közel két évtizedes tapasztalata alapján elmondta, hogy az internetes bűncselekmények terén egyre inkább elterjedt a gyermekek molesztálása és szexuális kizsákmányolása.

Hasonló aggodalmaknakat fejezett ki a kongresszus is a nagy technológiai vállalatok (Big Tech) szerepével kapcsolatban, különös tekintettel arra, hogy egyes platformok mennyire kevésbé törődnek a problémával. Ezért a szenátus szerdán meghallgatást tart, amely a gyermekek szexuális kizsákmányolását vizsgálja, és ebben kiemelt figyelmet fordít a nagy technológiai platformok szerepére.

Az X, a Discord és a Snap vezérigazgatói a szenátus igazságügyi bizottsága által kiadott idézés alapján fognak tanúskodni, miután többször megtagadták a vallomástételt, míg a Meta és a TikTok vezérigazgatói önként vállalták a tanúskodást

- áll a meghallgatást bejelentő sajtóközleményben.

Clemens rámutatott, hogy a közösségi média negatív hatással van a társadalomra és különösen a gyerekekre. A közösségi média is olyan, mint egy függőséget kiváltó drog, amelynek hatására folyamatosan dopamin szabadul fel az emberi szervezetben, ezért függőségéhez vezet.

A ShadowDragon által gyűjtött adatok rávilágítanak a Dark Weben lévő megkérdőjelezhető oldalak terjedésére és növekedésére, különösen 2022 és 2023 között, amikor a potenciálisan illegálisnak minősített tartalmak száma 50 százalékkal nőtt.

Clemens hangsúlyozta, hogy a gyermekek online védelme érdekében a szülőknek szorosabb kapcsolatot kell kialakítaniuk gyerekeikkel, és tájékozottabbnak kell lenniük a különböző online platformokon fennálló veszélyekkel kapcsolatban.

A Meta-t olyan vádakkal is illették, hogy megkönnyíti és hasznra tesz szert a gyermekek online zaklatásából, az emberkereskedelméből és a szexuális visszaélésekből, de a különböző videójátékokban található közösségi csoportokban is elszabadultak a szexuális ragadozók.

"Néhány videojátékos oldalon, mondjuk a Robloxon vagy a Minecrafton, a közösségek teljes pöcegödörré váltak"

- húzta alá Clemens.

"A ragadozók a szörnyű dolgokról szóló témák felvetésétől kezdve eljutnak odáig, hogy a gyerekeket rá tudják venni arra, hogy olyan dolgokról kezdjenek el beszélni, amelyekről nem kellene, majd elkezdik normalizálni a nem megfelelő tartalmakat, beszédet, majd képeket osztanak meg."

Clemens azt is kifejtette, hogy a ShadowDragon gyakran észlelte, hogy a ragadozók középiskolás lányokat vettek célba, majd 6-8 héten belül személyessen is találkoztak ahol aztán elrabolták őket.

Az online platformokon keresztül zajló gyermekek kizsákmányolásának témájában Clemens azt javasolta, hogy a szülők szelektíven szabályozzák az adatvédelmet, és ne csak egyszerűen tiltsanak minden online interakciót.

Végezetül, a szakértő hangsúlyozta, hogy a társadalomnak fel kell ismernie a gyermekek online védelmének fontosságát, és a kormánynak és a szabályozóknak is lépéseket kell tenniük ezen a területen. Az ártatlan gyermekek védelme érdekében megfelelő intézkedéseket kell hozni, hogy az online tér ne váljon veszélyforrássá számukra. Clemens szerint társadalmi szinten kötelességünk megvédeni a gyermekek ártatlanságát,

és ez a szülők, a kormány és a technológiai vállalatok közös felelőssége.

(Fox)

Legfrissebb