Ugrás a tartalomra
A gyerekek a szerbiai Belgrádon kívüli Belegis falu általános iskolájában hallgatják tanárukat. Fotó: EPA, Andrej Cukic

Évtizedek óta a szerbiai hitoktatás nagy részét a Szerb Ortodox Egyház vezeti. A "Szerb Helsinki Bizottság az Emberi Jogokért" (HCHRS) most azt szeretné elérni, hogy ezt leállítsák, valamint minden olyan tantárgyat, amely a „hittudománnyal” foglalkozik - írta meg a CNE News.

A HCHRS nemrégiben közzétett felhívásának részeként Szerbiának meg kellene szüntetnie hitalapú tanítását, ha csatlakozni akar az EU-hoz.

A HCHRS a Szerb Ortodox Egyházat „intoleráns, antidemokratikus és zárt” intézménynek tekinti, amely „nem tudja és amelynek nem is szabad felnevelnie” a következő generációt.

A HCHRS szerint Szerbia nemcsak hogy megszegte a szekularizmussal kapcsolatos ígéreteit, hanem a Szerb Ortodox Egyház „politikai tevékenységével”, „az állampolitikára gyakorolt ​​óriási befolyásával” és az állam „vallási szervezeteknek” nyújtott nagylelkű adományaival is foglalkozni kell az EU-tagság előtt.

Annak ellenére, hogy Szerbiát felszólították, hogy hagyjon fel vallási gyökereivel, elnöke, Aleksandar Vučić megfogadta, hogy megtartja a vallást államában és iskoláiban.

„Nincs jogunk felszámolni a hitoktatást”

– mondta Vučić.

A HCHRS Szerbia egyik vezető NGO szervezete és támogatói között szerepel a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítvány és az Európai Unió szerb küldöttsége is.

Szerbia állampolgárainak mindössze 47 százaléka támogatja az EU-csatlakozást és a válaszadók legalább 53 százaléka ellenzi az uniós integrációt.

(CNE)

Legfrissebb