Ugrás a tartalomra

A Pink Floyd alapítótagja lett „a világ egyik legismertebb antiszemitája”

Roger Waters koncertjét lemondta Frankfurt városának vezetése.

Erős kritikák érték Roger Waterst – a Pink Floyd alapító tagját és dalszerzőjét – az elmúlt időszakban. Több közfelháborodást okozó vagy kétértelmű megjegyzést is tett a basszusgitáros, amelyekben elsősorban a NATO-t hibáztatja az ukrajnai háború kitörése miatt, valamint a háttérből irányító zsidó emberekről alkotott elméleteit is megosztotta a világgal - számolt be az Index.

Ennek hatására a 2023. május 28-ra szervezett koncertjét lemondta Frankfurt városának vezetése, akik úgy fémjelzik a rocklegendát, mint „a világ egyik legismertebb antiszemitája”.

Ezt úgy érte el a városi tanács, hogy a hely, ahol a koncertet megtartották volna, nem magánkézben lévő létesítmény, hanem 60%-ban a városvezetés birtokában van, így összeférhetetlenség esetén beleszólhatnak a szervezésbe. A koncert lemondásának okaiként a következőket sorolták fel:

  • Roger Waters Izrael elleni bojkottja,
  • ahogy Izraelt a dél-afrikai szegregációs rendszerhez hasonlítja,
  • a Hamász iszlamista, katonai szervezettel való kapcsolata és
  • a Dávid-csillaggal díszített, disznó formájú lufi, amelyet korábbi koncertjein magával vitt.

A város döntésében a Festhalle – ahová a koncertet szervezték – történelmi jelentősége is szerepet játszott. Itt tartották fogva a nácik azt a 3000 zsidó férfit, akiket az 1938-as kristályéjszakán fogtak el, amikor zsidó tulajdonban lévő üzleteket, épületeket és zsinagógákat pusztítottak el.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa hálás volt a frankfurti döntésért. Kiemelten kérték a többi koncerthelyszínt is, hogy mondják vissza Waters fellépéseit.

„Az antiszemitizmusnak nincs helye a művészetben és a kultúrában”

– fogalmazott a Tanács.

(Index)

Legfrissebb