Ugrás a tartalomra
IzraelKülföldGázaENSZHírek

A palesztin terror finanszírozását követeli 87 ország Izraeltől

Mindössze három uniós tagállam tartózkodott: Ausztria, Horvátország és Magyarország.

A szöveg aláírói között volt az Európai Unió 27 országa közül 24, mindössze három uniós tagállam tartózkodott: Ausztria, Horvátország és Magyarország - számolt be a Neokohn.

„Izraelnek vissza kell vonnia a szankciókat, amelyeket a Palesztin Hatóság ellen vetett ki, amiért az nemzetközi bíróságtól kért segítséget”

– áll a több, mint 87 nemzet egy aláírt nyilatkozatban.

„Mélységes aggodalmunkat fejezzük ki az izraeli kormány azon döntése miatt, hogy büntetőintézkedéseket vezet be a palesztin nép, vezetés és civil társadalom ellen, miután a Közgyűlés tanácsadói véleményt kért a Nemzetközi Bíróságtól”

– áll a nemzetek által aláírt nyilatkozatban.

Utaltak arra, hogy az ENSZ Közgyűlése megszavazta, hogy a hágai Nemzetközi Bíróságtól (ICJ) tanácsadói véleményt kérnek arról, hogy Ciszjordánia izraeli „megszállása” jogszerű-e. Az ICJ véleménye kiterjed majd a Hamász ellenőrzése alatt álló Gázára és Kelet-Jeruzsálemre is, amelyekre Izrael 1967-ben kiterjesztette a szuverenitását.

Az ENSZ-határozatot a 193 tagú Közgyűlésből 87 nemzet támogatta. Mindössze 16 ország szavazott ellene, 53 pedig tartózkodott.

A szöveg aláírói között volt az Európai Unió 27 országa közül 24 is, mindössze három tagállam tartózkodott: Ausztria, Horvátország és Magyarország.

Még olyan országok is aláírták a nyilatkozatot, amelyek nemzetközi fórumokon rendkívül támogatják Izraelt, mint például a Cseh Köztársaság és Németország.

(A teljes cikk a Neokohn oldalán érhető el)

Legfrissebb