Ugrás a tartalomra

A nemzetbiztonsággal kapcsolatban optimista izraeliek aránya 31 százalékra csökkent

Nőtt azoknak az izraelieknek az aránya, akik nemzetük általános helyzetét rossznak vagy nagyon rossznak minősítik.

Photo by Benjamin Istanbuli / Unsplash

A januári 46 százalékról februárra 31 százalékra csökkent azoknak az izraelieknek az aránya, akik optimistán látják Izrael nemzetbiztonságának jövőjét.

Februárban meredeken nőtt azoknak az izraelieknek az aránya, akik nemzetük általános helyzetét rossznak vagy nagyon rossznak minősítik - derül ki az Izraeli Demokrácia Intézet 2023. februári kiadásából, az Izraeli Hang-indexből. A januári 46 százalékról februárban 31 százalékra csökkent azoknak az izraelieknek az aránya, akik optimisták Izrael nemzetbiztonságának jövőjét illetően.

Az Izraeli Hang Index a "Viterbi Family Center for Public Opinion and Policy Research" által havonta végzett felmérés. A februári jelentést Tamar Hermann professzor és Dr. Or Anabi professzor állította össze.

A felmérést interneten és telefonon végezték február 27. és 2023. március 5. között, 608 férfi és nő héber és 173 arab nyelvű megkérdezésével, ami egy országosan reprezentatív mintát alkotott az izraeli felnőtt lakosságról.

A kutatók jelentős csökkenést tapasztaltak azon izraeliek arányában, akik optimisták Izrael belső és külső biztonságát illetően. Az optimisták a politikai spektrumon belül kisebbségben voltak: a baloldaliak 11 százaléka, a középen állók 22 százaléka, a jobboldaliak 46 százaléka számolt be optimizmusról Izrael biztonságát illetően. Az IDI jelentése megjegyezte, hogy ez a februári terrortámadások felerősödésének tudható be.

Az IDI jelentése szerint a demokrácia jövőjével kapcsolatos optimizmus szintje az elmúlt hónapokban nem változott. A válaszadóknak csupán 38 százaléka nyilatkozott úgy, hogy optimistán látja a demokratikus uralom jövőjét Izraelben. Közülük a zsidók 41 százaléka fejezte ki ezt az érzést, míg a megkérdezett araboknak csak 19 százaléka.

Ami Izrael általános helyzetét illeti, a megkérdezettek azon aránya, akik azt rossznak vagy nagyon rossznak jellemezték, 30 százalékól 47 százalékra emelkedett 2022 októbere óta, amikor a kérdést utoljára feltették. Az Izrael helyzetét leíró megkérdezettek száma stabilan 25 százalék körül maradt, ami azt jelenti, hogy az elmozdulás azok körében következett be, akiknek a véleménye korábban semleges volt.

(Jerusalem Post)

Legfrissebb