Ugrás a tartalomra

A német tankönyvek agresszornak állítják be Izraelt?

Egy új tanulmány szerint a zsidó államot agresszorként mutatják be.

Photo by Christian Lue / Unsplash

Az új tanulmányból, amit az Amadeu Antonio Alapítvány (AAS) és a Mideast Freedom Forum Berlin (MFFB) készített Berlinben és Brandenburg tartományban, az derül ki, hogy a vizsgált 16 történelem–, politika– és társadalomtudományi tankönyvben, csak két darab könyv nem tartalmazott izrael-ellenes felhangot. A legtöbb könyvben „Izrael gyakran úgy jelenik meg, mint egy túlerőben lévő agresszor, amelynek a palesztin nép ki van szolgáltatva. Az izraeli polgári lakosság elleni terrort és az erőszakos cselekményeket ebben a kontextusban alternatívák nélküli ‘ellenállási harcként’ bagatellizálják” – áll a jelentésben, amely szerint ez „gyakran nem felel meg a több szempontúság és az ellentétes álláspontok bemutatásának követelményének” - írta meg a neokhon.hu.

A legfőbb probléma a német tankönyvekkel az, hogy az izraeli konfliktust le akarja egyszerűsíteni egy vallási ellentétre, amivel eltorzítja a történelmi tényeket, és homogenizálja az érintett népeket - hangsúlyozták a tanulmány készítői.

The Temple Mount - the golden Dome of the Rock mosque in the old city of Jerusalem, Israel
Photo by Raimond Klavins / Unsplash

Ezek mellett a tanulmány készítői bírálják azt is, hogy a tankönyvek Izrael állam 1948-as megalapítását nem kötik össze a holokauszttal és a zsidó lakosság korábbi, folyamatos üldözésével, és a „nakbát” (arabul katasztrófa) kifejezést is kritikátlanul használják Izrael államalapítása kapcsán, elhallgatva, hogy nem csak arab lakosokat üldöztek el az izraeli területekről, de a zsidó lakosságot is arab hazájukból és Iránból.

Legfrissebb